Rotebro torg. Här vittnar flera handlare om att polisen brukar fråga dem om de har övervakningsfilm från torget. Foto: Tomas Stark

Rotebros handlare jublar över kamerabesked

Sedan tidigare har övervakningskameror i Tureberg och i Edsbergs centrum fått grönt ljus. Nu ansöker kommunen om att få sätta upp kameror även i Rotebro – till de lokala handlarnas glädje.

  • Publicerad 07:10, 27 jan 2022

Jag vill att de ska sätta upp 100 kameror!

– Jättebra! Det var stökigt här i centrum i höstas. Nu i vinter har det varit lite lugnare, men i vår blir det nog samma sak igen, säger Solange Safar på Franks blommor.

De andra näringsidkarna i närheten är också positiva till kameror. Utan undantag.

– Det här är ett stökigt område och det har ökat de senaste åren, så det vore bra, säger Mikael Melkersson, butikschef på Hemköp Rotehallen.

– Jättebra! Jag är inte orolig själv, men det skulle hjälpa många andra att känna sig säkrare, säger Josef Hori på burgarstället Daisy’s.

– Jaaaa, säger Malin Wärn på nagelsalongen på Hertig Karls väg när hon hör om att kameror kan vara på gång. Det är jättemycket bus här, dygnet runt.

"Jättebra." Det tycker Malin Wärn på nagelsalongen intill Arena Rotebro om kommunens planer på att sätta upp övervakningskameror. Foto: Tomas Stark

”Skräms inte till tystnad”

Sollentuna kommun jobbar sedan tidigare med flera åtgärder för att öka tryggheten i Rotebro. Regelbunden närvaro av fältassistenter och ronderande väktare är en. Fokus på klottersanering och bättre belysning är en annan. Trygghetsvandringar ihop med fastighetsägare för att skapa en tryggare utemiljö en tredje.

Men nu vill man ta ett steg till och har skickat in en ansökan om att få ha övervakningskameror i Rotebros centrala delar.

– Kameror ljuger inte, har inte dåligt minne och kan inte skrämmas till tystnad. Nu hoppas vi på en snabb handläggning och ett positivt svar från Integritetsmyndigheten, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

Besked lär dröja

Handläggningstiden är emellertid lång just nu och man räknar med att få svar från Integritetsmyndigheten först under andra halvan av 2022.

– Det blir bra när de kommer. Jag ser ingen anledning till att inte ha kameror. Polisen har ringt mig flera gånger och frågat om vår kamera har filmat saker som har hänt här utanför, säger Zeki Celik som driver tobaksaffären på Rotebro torg.

Både Tommy Attar som driver solariet intill och Assad Al Zubaydi på apoteket på andra sidan torget håller med, och berättar att de också har fått frågor från polisen om de har film som visar vad som hänt på torget.

För Halil Eken på krogen Eken Kök & Bar är frågan om kameror så självklar.

– Är du en vanlig medborgare så är det väl inget problem. I november hade vi inbrott här på natten, de gick in genom rutan. Jag vill att de ska sätta upp 100 kameror! säger Halil Eken.

Polisen i Sollentuna är också positivt inställd till övervakningskameror, som komplement till andra brottsförebyggande åtgärder.

Ska vara lättare att få tillstånd

Kommuner som vill använda kamerabevakning på platser dit allmänheten har tillträde behöver ansöka om tillstånd av Integritetskyddsmyndigheten.

Sedan kamerabevakningslagen trädde i kraft den 1 augusti 2018 ska det vara lättare för kommuner att få tillstånd för att kamerabevaka på allmänna platser där det förekommer brottslig verksamhet.

Integritetskyddsmyndigheten uppmanar alla kommuner att pröva andra åtgärder först, exempelvis ökad närvaro av trygghetsvakter och förbättrad belysning, innan man tar till kamerabevakning.

För att tillstånd ska kunna beviljas på gator och torg krävs det att kommunen kan visa att behovet av kamerabevakning väger tyngre än integritetsintresset på platsen.

Källa: Integritetskyddsmyndigheten

Visa merVisa mindre

Ingen effekt mot våldsbrott

En studie från Lunds universitet 2018 visade att 90 procent av allmänheten var positiva till användandet av bevakningskameror på allmän plats, och 75 procent avfärdade invändningen att kamerabevakning på gator och torg skulle utgöra en kränkning av den personliga integriteten.

Enligt forskningen är kamerabevakning effektivt mot egendomsbrott som till exempel stöld, men det har inte visat sig ha någon effekt mot våldsbrott.

Flera svenska studier visar att kamerabevakning på en rad olika platser inte ledde till någon generell brottsminskning. Det finns dock också studier som visar att kamerabevakning har minskat antalet brott på t-banestationer i Stockholms innerstad och på allsvenska fotbollsarenor.

Ett annat argument för kameror är att de hjälper polisens utredningsarbete. Enligt en engelsk studie ökade sannolikheten att ett brott klarades upp med 25 procent när det finns användbara bilder från kameraövervakning. En utvärdering av Brå visar dock att av drygt 80 övervakningsfilmer som polisen begärde ut från Stureplan och Medborgarplatsen så hade endast tre ha haft särskilt stor betydelse för en fällande dom.

Källa: Brå/Wikipedia

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Vinnarna är korade i Sollentunas fototävling

Nyheter Utställning på bibblan i Tureberg startar på måndag 391 bilder av 90 personer var med i fototävlingen med fokus på Sollentuna. I fredags korades vinnaren – Ulla Koldestams bild på två påskharar.lördag 21/5 7:19

Supporterinsamling för att betala dömd klottrares jätteböter

Nyheter Djurgårdare samlar in pengar via Twitter På torsdagen dömdes en Sollentunabo för att ha målat ”DjurgårdensIF2019” på ett pendeltåg. Nu samlar Djurgårdssupportrar in pengar för att betala mannens skadestånd.fredag 20/5 15:24

Viby Basket fixar fest och protest i ett

Nyheter Manifestation i Norrviken på lördag Den 21 maj anordnar Viby Basket en manifestation på Norrvikens torg. Inbjudna är Sollentunas politiker och alla som har ett intresse och engagemang för föreningslivet och ungdomarna i Viby och...fredag 20/5 15:09