– Jättebra! Det var stökigt här i centrum i höstas. Nu i vinter har det varit lite lugnare, men i vår blir det nog samma sak igen, säger Solange Safar på Franks blommor.

De andra näringsidkarna i närheten är också positiva till kameror. Utan undantag.

– Det här är ett stökigt område och det har ökat de senaste åren, så det vore bra, säger Mikael Melkersson, butikschef på Hemköp Rotehallen.

– Jättebra! Jag är inte orolig själv, men det skulle hjälpa många andra att känna sig säkrare, säger Josef Hori på burgarstället Daisy’s.

– Jaaaa, säger Malin Wärn på nagelsalongen på Hertig Karls väg när hon hör om att kameror kan vara på gång. Det är jättemycket bus här, dygnet runt.

”Skräms inte till tystnad”

Sollentuna kommun jobbar sedan tidigare med flera åtgärder för att öka tryggheten i Rotebro. Regelbunden närvaro av fältassistenter och ronderande väktare är en. Fokus på klottersanering och bättre belysning är en annan. Trygghetsvandringar ihop med fastighetsägare för att skapa en tryggare utemiljö en tredje.

Men nu vill man ta ett steg till och har skickat in en ansökan om att få ha övervakningskameror i Rotebros centrala delar.

– Kameror ljuger inte, har inte dåligt minne och kan inte skrämmas till tystnad. Nu hoppas vi på en snabb handläggning och ett positivt svar från Integritetsmyndigheten, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

Besked lär dröja

Handläggningstiden är emellertid lång just nu och man räknar med att få svar från Integritetsmyndigheten först under andra halvan av 2022.

– Det blir bra när de kommer. Jag ser ingen anledning till att inte ha kameror. Polisen har ringt mig flera gånger och frågat om vår kamera har filmat saker som har hänt här utanför, säger Zeki Celik som driver tobaksaffären på Rotebro torg.

Både Tommy Attar som driver solariet intill och Assad Al Zubaydi på apoteket på andra sidan torget håller med, och berättar att de också har fått frågor från polisen om de har film som visar vad som hänt på torget.

För Halil Eken på krogen Eken Kök & Bar är frågan om kameror så självklar.

– Är du en vanlig medborgare så är det väl inget problem. I november hade vi inbrott här på natten, de gick in genom rutan. Jag vill att de ska sätta upp 100 kameror! säger Halil Eken.

Polisen i Sollentuna är också positivt inställd till övervakningskameror, som komplement till andra brottsförebyggande åtgärder.