Ebbe Jansson har bott i Rotebro så länge att han inte känner hur det luktar. Foto: Åsa Sommarström

Rotebroarna: Har alltid luktat från Jästbolaget

Att det luktar från Jästbolagets fabrik är ett faktum för Rotebros invånare. Eftersom de vet var det kommer ifrån är det inget konstigt, men kanske inte alltid så trevligt. – Så har det alltid varit, säger Ebbe Jansson som bott hela sitt liv i området.

  • Publicerad 09:54, 2 nov 2018

Jästbolaget öppnade sin fabrik 1893 och sedan dess har invånarna i Rotebro känt lukten av jästtillverkningen.

Ebbe Jansson som har bott på orten i 70 år tycker dock inte att det är något att klaga över, men erkänner att han själv inte känner något längre. Han har till och med sommarjobbat i fabriken en gång i tiden.

– Det luktade mer förr tror jag. Nu känner jag inget längre, men min fru märker när det luktar. Men jag lider inte och det är ju inte varje dag det luktar.

Flera dagar i veckan

Flera invånare instämmer med att det är några gånger i veckan det luktar från fabriken. I dag är en sådan dag. Det luktar jäst, fast väldigt surt och påminner lite om gamla sopor eller urin för den som inte har jäst i tankarna.

Jag har faktiskt känt att det luktar ända borta i Märsta.

Gabriel

Gabriel som är ute och går med barnvagnen är också van vid lukten. Han är ursprungligen från Sollentuna och har har bott i Rotebro i fem år nu. Han tycker dock att det är lustigt att Jästbolaget försöker göra något åt lukten nu och att det inte hänt något tidigare.

– Det luktar ju inte jättegott, men jag är van. Ibland luktar det dock rent av äckligt. Jag kan förstå att man inte tycker det är så trevligt, särskilt om man är nyinflyttad. Jag har faktiskt känt att det luktar ända borta i Märsta, säger Gabriel.

”Tycker om att baka bullar”

Även om lukten från fabriken kanske avskräcker blivande invånare från att bosätta sig, så innebär det arbetstillfällen för Rotebro.

– Luktar gör det ju, men det skapar arbetstillfällen för oss. Och jag tycker om att baka bullar – då måste jag ju ha jäst och nu råkar fabriken ligga just här hos oss, säger invånaren Magdalena.

Michaela Andersten.

Michaela Andersten som bor i Gillbo har också, likt klagomålet till länstyrelsen, känt att det kan lukta väldigt illa då och då.

– Man vänjer sig vid jästlukten, men ibland luktar det faktiskt rutten fisk.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15

Mellanstadiet på Kärrdalsskolan stänger i nästa vecka

Nyheter Sjukfrånvaro på nära 50 procent i personalen I nästa vecka är det distansundervisning som gäller, åtminstone måndag–onsdag, för mellanstadieeleverna på Kärrdalsskolan. Det beslutade utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) i dag....fredag 27/11 16:19