"Vi tyckte att det var en del som var oklart med reportaget och att man inte fick höra allas perspektiv lika mycket", säger Ali Ahmed, en av reportrarna på Uppdrag Nyansering. Foto: Anna Sjögren

Röstköpsskandal granskas av unga reportrar

I början av september sände SVT:s Uppdrag Granskning ett program om att Albymoskén erbjudit Moderaterna röster mot ett moskébygglov. Nu har en ungdomsredaktion på Botkyrkas röster gjort ett reportage som vill nyansera bilden i det uppmärksammade programmet.

  • Publicerad 10:16, 5 dec 2018

Nyheten om att representanter för Albymoskén haft möten med Moderaterna i Botkyrka där man erbjudit partiet röster i utbyte mot ett löfte om ett bygglov för en moské slår ned som en bomb två dagar innan valet. MP-politikern Ali Khalil, som hjälpte till att ordna mötet, säger på en inspelning att moskébesökarna är lyhörda för imamen och att M kan få tusentals röster om man går moskén till mötes.

– Vi tyckte att det var en del som var oklart med reportaget och att man inte fick höra allas perspektiv lika mycket. Vi vill förstå vad som hänt utan att skapa drev, säger Ali Ahmed.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Finns mer att berätta"

Han och Aisha Rahman på Botkyrkas röster reagerade på reportaget och det medieuppbåd som följde och ville veta mer om vad som hänt. Det blev reportaget Uppdrag Nyansering - Valskandal eller medieskandal i Botkyrka.

– Vi tycker att det finns mer att berätta. Ali Khalil har sagt saker som ska ifrågasättas men vi tycker han ska få chans att svara. I Uppdrag Granskning fick han två minuter av en timme och tio minuter, säger Aisha Rahman.

De tycker att Uppdrag Granskning borde ha gett mer utrymme för Khalil och moskén att förklara sig och intervjuar honom och Taofik Djeridi, moskéns ordförande.

"Misstänkliggjorde förorten"

Khali säger att M kontaktade honom i maj för att prata om frågor där partierna kunde närma sig varann. Han ville att M, som i motsats till MP är kritiska till kommunalt föreningsstöd, skulle besöka moskén och andra lokala föreningar för att förstå deras verksamheter.

– Moderaterna frågade vad de kunde tjäna på att gå dit sa jag "gå dit, det finns potentiella röster där", förklarar Khalil, som säger att han uttryckte sig slarvigt när det lät som att han lovade dem tusentals röster från församlingen.

Programmet förstärkte en stereotyp bild av muslimer och förorten, menar Aisha och Ali.

– Konsekvensen blev ett misstänkliggörande av muslimer i förorten. Att det är en grupp där folk inte har egna åsikter och klanröstar, säger Ali Ahmed.

Vilka tycker ni ska se ert reportage?

– Alla som har sett Uppdrag Gransknings program. Vi kan inte bevisa vem som har rätt eller fel, men vi ger fler perspektiv. Sen får folk bestämma själva vilken version de vill tro på, säger Ali Ahmed.

Se hela reportaget HÄR.

MP-topp får gå efter anklagelser om röstköp

MP i Botkyrka: Vi är chockade och besvikna

Förundersökning mot Alby moské läggs ner

Uppdrag Nyansering

Reportaget "Valskandal eller medieskandal i Botkyrka" har gjorts av Ali Ahmed och Aisha Rahman på Botkyrkas röster i samarbete med Fanzingo.

Reportaget finns på fanzingo.se.

Botkyrkas röster är en ungdomsredaktion som består av unga Botkyrkabor. Fanzingo är ett mediehus i Alby som jobbar för att unga och andra grupper ska komma till tals i medier.

Visa merVisa mindre