Rosor och tårar för Hökarängens ”Iron man”

Nyheten att Järnman i Hökarängen ska stänga efter 70 år utlöste en stormflod av reaktioner i sociala medier. Alla tycks överens – Lars Rothman och hans butik kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. – Det känns som man sviker dem, säger järnhandlaren själv om kundernas hyllningar.

  • Publicerad 10:38, 9 mar 2018

Å nej. Den sista enda riktiga butiken. Den är ju som en godiskiosk.”

”Så sorgligt! Världens bästa järnaffär!”

”Mitt hjärta brister.”

”Oj! Hökarängen blir sig aldrig mer likt igen.”

Kommentarerna är bara ett litet axplock av alla som dök upp på Mitt i Söderorts Facebooksida, när tidningen i måndags publicerade nyheten att legendariska Järnman ska stänga.

Flest var reaktionerna så klart i Hökarängen, där butiken har funnits sedan 1948. Alla tycks vara överens: Lars Rothman och hans butik är något alldeles extra.

Kund började gråta i butiken

Lars Rothman själv har inte Facebook och skulle antagligen inte hinna gå in där ändå – han berättar att han har jobbat till halv ett på nätterna den här veckan.

Men han har ändå märkt av reaktionerna.

– När jag skulle åka hem i tisdags natt var det två röda rosor instuckna i dörrhandtaget på bilen. Och en pensionär kom in här i butiken och grät. ”Vem ska hjälpa mej nu?”, sa hon. Man märker att butiken är uppskattad.

Lars Rotman stänger järnaffären i Hökarängen i juni.

Antikhandlare hoppas på fynd

En av de som hörde av sig efter att ha läst artikeln på  mitti.se var en antikhandlare ända från Vadstena i Östergötland.

– Han blev jättenyfiken på vårt varulager med alla gamla prylar. Nu ska han komma upp till butiken och kolla, berättar Lars Rothman.

Lagret blir kvar

Apropå lagret: Lars Rothman avslöjar att Järnman faktiskt inte försvinner helt, även fast butiken stänger i juni. Lagerlokalen på Pepparvägen tänker han behålla tillsvidare.

– Vissa kunder har sagt att de gärna vill det, mest företagskunder som är vana att kunna köpa sina grejer hos mej. Det kommer inte vara som en butik där jag är på plats. Men är det något särskilt man är intresserad av så ska man kunna ringa, lovar Lars Rothman.