Fortsätt koka vattnet tills provsvaren kommit. Foto: Therese Jansson/Mostphotos

Roslagsvatten: ”Fortsätt koka vattnet”

Fram tills provsvaren kommit ber Roslagsvatten sina kunder att fortsätta koka sitt dricksvatten.

  • Publicerad 11:07, 1 okt 2018

Det var på lördagskvällen som en läcka uppstod på en av Norrvattens huvudledningar mot Vallentuna. Roslagsvatten gick då ut på sin hemsida och uppmanade sina kunder att koka sitt dricksvatten.

Men den informationen nådde inte alla Vallentunabor. Den ska enligt rutinerna skickas ut med sms, men det skedde aldrig på lördagkvällen.

– Vi beklagar att alla inte fick informationen, säger Roslagsvattens miljö- och kvalitetschef Frida Österdahl.

Vad gör man om man redan druckit av vattnet?

– Det finns risk att det kommit in jordbakterier i vattnet. Men när vi tagit prover så ser det bra ut och det är inte säkert att det är något fel på vattnet. Vi har hittills inte fått några prover som säger att det är dåligt. Men det finns en liten risk att man får känningar i magen. Det blir som en liten magsjuka och sedan går det över. Det kan drabba folk så att de inte kan gå till jobbet en dag eller två eller får vara hemma med sjukt barn. Om man  ska man kontakta sjukvårdsupplysningen.

Var skedde läckan?

– Det är på en av Norrvattens huvudledningar in till Vallentuna. Men vi vill inte exakt berätta var av säkerhetsskäl. 

Rekommendationen att koka dricksvattnet står kvar fram tills i morgon när provsvaren är klara. Att duscha, tvätta och diska i kranvattnet går bra. Däremot inte att använda kaffebryggaren eftersom den inte värmer vattnet tillräckligt. Och ska man använda diskmaskinen uppmanar Roslagsvatten Vallentunaborna att använda det höja temperaturen till maxläge.