Problemet med avstängda automater har förekommit på flera håll längs med Roslagsbanan. Foto: Jesper Frisk

Roslagsresenärer irriterade på trasiga SL-automater

Trots regelbundna kontroller från SL:s sida har Kragstalunds och Mörbys biljettautomater varit trasiga oftare än vanligt. Nu pågår en utredning för att förstå bakgrunden till problemet.

  • Publicerad 11:46, 9 dec 2019

Vallentunabor har i lokala Facebook-grupper reagerat på att SL-automaterna för påfyllning av accesskort har varit otillgängliga på flera håll kring Roslagsbanan. Framförallt är det automaterna vid Kragstalund och Mörby som har varit ur funktion lite oftare än vanligt, något SL:s presskommunikatör Elin Lindström bekräftar.

QUIZ längs Roslagsbanan - vet du var dessa stationshus ligger?

– De har varit felanmälda något mer ofta än de borde ha varit under året, och vi har ett pågående arbete där vi felsöker vad detta kan bero på, skriver hon i ett mejl.

Många orsaker till problemet

Men att automaterna är avstängda behöver dock inte bero på att de är trasiga, menar hon. Det är alltifrån systemuppdateringar till större strömavbrott som kan ligga bakom de avstängda automaterna.

Så blir de nya tågen på Roslagsbanan

– Automaterna på stationen kan ibland vara avstängda under ett kort tidsspann utan att de för den sakens skull är trasiga, till exempel om systemet uppdateras och automaten därför behöver startas om, skriver Elin Lindström.

Många som kollar

Automaterna kollas regelbundet av, både av personalen som arbetar på varje station, samt genom centrala genomlysningar av systemet.

Planen: Så ska Roslagsbanan bli säkrare

– När en automat inte fungerar så anmäls detta omedelbart till våra tekniker som åtgärdar felet. Om det är ett större fel som kräver svårare åtgärder kan det ta lite längre tid att få igång automaten. Men allra oftast kan teknikerna åtgärda problemet när de är på plats, skriver Elin Lindström.