ÅTALAS. Mannen, som bland annat misstänkts för en uppmärksammad våldtäkt i Täby förra sommaren, åtalas nu. Foto: Google Maps / Mostphotos

Roslagsbo åtalas för grov våldtäkt och flera sexofredanden

Mannen gav sig på kvinnor som solade vid badplatser. Nu har han åtalats för en rad sexbrott i norrort, bland annat en uppmärksammad våldtäkt i Täby. ”Han erkänner och vill lägga korten på bordet”, säger mannens advokat.

  • Publicerad 13:23, 12 maj 2021

Den åtalade Roslagsbon är i 30-årsåldern och åtalen gäller bland annat en grov våldtäkt som inträffade vid friluftsområdet Skavlöten i Täby under sommaren 2020.

Då ska mannen enligt åtalet ha hotat en kvinna med kniv och även filmat övergreppen med sin mobil.

– Sedan händelsen i Täby i somras har vi sett ett enormt stort engagemang för den här utredningen och jakten på gärningsmannen, både från allmänheten och internt inom polisen, säger Niklas Kraft, gruppchef för en av polisens sexualbrottsgrupper.

Mannen, som även misstänks för en grovt sexuellt övergrepp i Knivsta nära Uppsala, förföljde vid båda tillfällena kvinnor som var på väg från badplatser, enligt åtalet. Polisen säkrade dna-spår från gärningsmannen efter händelserna.

Runt 200 tips från allmänheten bidrog till att polisen i slutet av januari 2021 kunde gripa mannen. Strax därpå fick utredarna också ett positivt besked från Nationellt forensiskt centrum: Mannens dna matchade med de som säkrats vid brottsplatsundersökningarna.

”Hade inte kniven framme hela tiden”

Roslagsbon har suttit häktad sedan 26 januari och under utredningen har nya misstankar tillkommit.

– På det stora hela erkänner han gärningarna, även om han inte är överens med åklagaren om rubriceringarna. Han vill lägga alla korten på bordet, säger mannens försvarare advokat Hanna Lindblom till Mitt i.

– Han kommer att argumentera för att det inte ska vara grov våldtäkt. Han säger att han inte har haft kniven framme hela tiden.

Förutom händelserna i Täby och Knivsta åtalas mannen för ytterligare sex övergrepp mot kvinnor som inträffat under 2018 på olika platser i norra Stockholm samt ett fall som inträffat 2019 i Dalarna.

Rubriceringarna för de sju tillkommande händelserna är ett fall av misshandel och sexuellt ofredande och sex fall av sexuellt ofredande.

Polisen släpper fantombild på våldtäktsman

Åtalen mot mannen

Juni 2020: Grov våldtäkt i Täby. Mannen ska även ha filmat övergreppen med sin mobil.

Juni 2019: Sexuellt ofredande, Dalarna.

Augusti 2018: Misshandel och sexuellt ofredande vid Ängsholmsbadet i Täby.

Juli 2018: Totalt fem sexuella ofredanden mot kvinnor i Solna, Sollentuna och vid Rösjöbadet i Täby. I ett av fallen ska mannen ha riktat en kniv mot kvinnan och uppmanat henne att inte skrika. Dessutom ett grovt sexuellt övergrepp i ett skogsparti i Knivsta.

Visa merVisa mindre