Tre nöjda kommunalråd och ett tåg. Foto: SLL/Pressbilder/Pi Frisk

Roslagsbanan till city: Så här tycker kommunalråden

Kommunalråden i Vallentuna, Danderyd och Täby är nöjda med beslutet att Roslagsbanan byggs ut till city. Men åsikterna går isär på vissa punkter.

  • Publicerad 13:26, 30 mar 2017

Kommunalråden i de tre kommunerna i nordost, Danderyd, Täby och Vallentuna, tar emot beskedet om utbyggnad av Roslagsbanan till city med lite olika distans. Ju längre från city deras kommun är, ju gladare blir de över beskedet.

LÄS MER: Beskedet: Här får Storstockholm ny tunnelbana och spårvagn

Olle Reichenberg (M) i Danderyd hade helst sett en gul t-banelinje men är nöjd om olägenheter med buller och plankorsningar hanteras rätt.

– Ja, vi hade ju hoppats på gul linje i tunnelbanan från Karolinska till Danderyd. Men det blev för dyrt. Nu blir det bra för Nordostborna. Men det är viktigt att man inte glömmer att hantera de olägenheter som uppstår med buller och plankorsningar för Danderydsborna, säger Reichenberg.

Kommer att ta tid

Leif Gripestam (M) i Täby ser positivt på beskedet men flaggar samtidigt för att detta kommer att ta tid att genomföra.

– Det är naturligtvis glädjande. Men vi får inte glömma att vi nu är inne i etapp 2 med dubbelspår och liknande, det ska vara klart 2022. Sedan kan vi påbörja detta. Det viktiga med beslutet är att vi nu vet hur vi kan planera framåt. Vi åtar oss samtidigt att bygga 16 200 nya bostäder, säger han och tillägger:

– Jag tror att det här beslutet är positivt för att det på sikt ska kunna bli en utbyggnad av Roslagsbanan mot Arlanda också.

LÄS MER: Politiker vill ha tåg till Arlanda

Enklare livspussel

I Vallentuna jublar Parisa Liljestrand (M). Hon ser flera fördelar för Vallentunaborna med detta beslut.

– Ja, jag är glad att vi får detta besked efter två års slit. det blir också jättebra för Vallentuna som helhet. Vi kommer att vinna tid genom att det går snabbare att åka till city och det blir mindre trängsel. Det blir helt enkelt lättare att få ihop livspusslet, säger hon.

Parisa Liljestrand är precis som Leif Gripestam inne på att det här är positivt för en utbyggnad mot Arlanda.

– Jag tror också att detta kommer att underlätta för ett positivt beslut om utbyggnad av Roslagsbanan mot Arlanda. Sedan ska vi inte glömma att detta givetvis påverkar marknaden på huspriser. Vi blir mer attraktiva i Vallentuna, säger hon.

LÄS MER: Resenärerna: Tummen upp för Roslagsbanan till city