Rösjöskogens motionsspår bland Sveriges bästa

I tre månader reste Philip Persson och Oskar Jensen runt och testade motionsspår i Sveriges alla 290 kommuner. Nu presenterar de en topplista över landets 100 bästa spår. Först ut, på plats 100, är Edsbergs fritidsområde i Rösjöskogen.

  • Publicerad 13:19, 22 mar 2017

– Vi tyckte att det var häftigt med vildmark så pass nära stan och där fanns en spännande kontrast mellan genuin äkta skogsmark och storskalig infrastruktur med höghus. Och så var det mycket folk som rörde sig där, det ger ett visst liv till spåret. På många andra ställen har vi varit helt ensamma, säger Oskar Jensen.

Testade 313 spår

Det var från juli till september i fjol som Oskar och Philip åkte runt och testsprang 313 spår, minst ett i varje kommun i landet.

– Vi hade gjort en del research innan. Ambitionen var att hitta det bästa spåret i varje kommun, säger Oskar.

De åkte runt i bil, totalt 1 774 mil, och sprang 237,5 mil sammanlagt. Under tiden antecknade de och fotograferade flitigt för att kunna göra en topplista och kora Sveriges allra bästa motionsspår.

Fem huvudkategorier

– Vi funderade en del på vad som egentligen är ett bra motionsspår, säger Oskar.

Till slut enades de om fem huvudkategorier:

* Naturen. Hur unik, varierad och naturskön den är, och hur nära naturen man kommer.

* Framkomligheten.

* Anläggningen. Standard på duschar, bastu, utegym med mera.

* Spåret. Skyltning och eventuella unika kvaliteter.

* Utbud. Hur många unika kilometer som finns och variation i distanser, underlag och hur kuperad banan är.

Topplistan är klar

Nu är topplistan för de 100 bästa spåren klar och nedräkningen började i förra veckan på www.motionsspar.blogspot.se och på facebook. På plats 100 kom alltså Edsbergs fritidsområde i Sollentuna.

– Det finns otroligt många motionsspår och vi har besökt över 300 som redan de var resultatet av en rejäl utgallring, så det är verkligen en ära att vara med på topp 100-listan, säger Oskar.

Unika gröna kilar

Flera andra spår i Stockholms län kommer dock att placera sig högre upp på listan, som presenteras löpande.

– Ja, vi hade väldigt högt ställda förväntningar på Stockholm, och de infriades. En sak som är unik för Stockholm är de gröna kilarna. I andra kommuner har inte funnits det behovet att medvetet spara grönområden mellan motorvägarna på det sättet, säger Oskar.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24