Peter TIllbergs väggmålning Det rasande berget före och efter övermålningen. Verket är från 1977 när Hammarbacksskolan byggdes. Foto: Läsarbild Vallentuna kommun/privat

Rosendalsskolan lät elever förstöra Peter Tillbergs målning

På Rosendalskolan, tidigare Hammarbacksskolan, har skolledningen låtit eleverna måla över en väggmålning av konstnären Peter Tillberg. Rektor Erik Byström säger att det förankrats i kommunen. – Vi skulle aldrig ha godkänt det, säger kulturchef Anders Dahlgren.

  • Publicerad 12:54, 9 apr 2020

Konstnären Peter Tillberg bodde i Vallentuna på 70-talet och är allra mest känd för målningen ”Blir du lönsam, lille vän?” från 1972. En bild av barn i en skolsal som givits klassikerstatus.

Peter Tillbergs ”Blir du lönsam, lille vän?” från 1972

1977 gjorde Tillberg väggmålningen Det rasande berget till den då nybyggda Hammarbacksskolan. Till verket hör också en örn i trä som svävar över landskapet.

– När jag började arbeta på skolan kände jag igen namnet direkt. Det var kul att en så fin målning fanns på min skola. Jag gick förbi den varje morgon, säger Patrik Franzén som var bildlärare på Hammarbackskolan i 20 år men i dag arbetar på Vallentuna gymnasium.

Eleverna ville ha ljusare

Nu har verket förstörts. Nederdelen har rollats över med vit färg.

Erik Byström, rektor för den nuvarande Rosendalsskolan, säger att övermålningen var förankrad i kommunen.

– Vi har pratat med dem som har hand om konst i Vallentuna och sagt att det är okej att vi moderniserar oss. Det är eleverna som målat, som ville ha det ljusare. Så det är förankrat.

Visste du vem konstnären Peter Tillberg var?

– Nej. Jag har fått höra att Hammarbacken har haft konst av honom. Delar av det har renoverats bort genom åren. Nu har vi konst kvar på ett ställe.

Känner du till upphovsrätten?

– Ja, det har jag hört talas om

Tror du att det ni gjort är förenligt med den?

– När jag pratat med kommunen har jag hört att det är okej att vi moderniserar oss.

Har du uppfattat att det inbegriper att måla över det här verket?

– Ja.

Vem sa det?

– Jag kommer inte ihåg.

Skulle du göra om det här med tanke på vad du vet om upphovsrätten?

– Vi strävar efter att ha en modern och fin skola, som eleverna vill ha. Skulle eleverna be om det igen skulle vi jobba för att eleverna skulle trivas så bra som möjligt. Liksom vi fixar en fotbollsplan utomhus.

Kulturförvaltningen ansvarar för all offentlig konst i Vallentuna.

– Det är ingen som tagit kontakt med oss på kulturförvaltningen, säger kulturchef Anders Dahlgren. Vi skulle aldrig ha godkänt det. Om man tar kontakt med oss kan man i dialog med konsthandläggaren ta bort verket. Men då måste man ta bort allt. Vi har inte kunnat reagera förrän det var för sent. Man får ju inte göra så här. Enligt upphovsrätten får man inte göra ingrepp på några sätt i en konstnärs verk. 

På teknik- och fastighetsförvaltningen svarar Åsa Allestam, chef för förvaltaravdelningen, i mejl att ”Denna situation får beklagas och det arbete som skall startas nu är att förvaltarna ihop med lokalansvarig på BUF kommer att gå igenom med rektorerna om var konsten finns så att det inte uppstår igen.”

Dyrt att återställa

Kulturförvaltningen har nu gjort inspektion på skolan och förklarat att övermålningen inte är tillåten.

Anders Dahlgren hade föredragit att skolan satt upp gipsplattor framför målningen. Då hade det varit möjligt att måla dem med vit färg och samtidigt bevara verket.

– Men nu har de målat rakt på konstverket. Vi tror tyvärr att det blir alldeles för dyrt att återställa det.

Kommunens konsthandläggare söker nu Peter Tillbergs efterlevande.