Det är måndag morgon och kyligt höstväder i Skolparken i Enköping. Öppna förskolan vet hur de ska värma upp när personal, barn och föräldrar har "mini-röris". Det blir ett kort men fartfyllt träningspass till sånger som Duran & Mollans "Studsa som en boll".

Efter rörelsepasset blåser förskollärarna såpbubblor som barnen jagar efter.

Utöver förskollärarna är den här dagen även Malin Feldt, bvc-sjuksköterska, på plats. Hon informerar om barns sovvanor. Hur mycket sömn barnen behöver varierar både på åldersnivå och på individnivå. Men är barnet piggt och glatt behöver föräldern oftast inte oroa sig för att barnet sover för lite.

– Mår barnet bra får det den sömn det behöver, säger Malin Feldt.

Generellt är det bra för sömnen att vara utomhus en stund på dagen när det är ljust. När det sedan är dags att lägga sig för natten ska det vara mörkt, lugn och ro och barnet ska få varva ner. Surfplattor, mobiltelefoner och andra skärmar ska stängas av redan en timme innan läggdags.

Såhär går det ofta till på öppna förskolan. Aktiviteter för barnen och viktig information för föräldrarna. Andra dagar kan det vara sångstund för barnen eller information från folktandvården. Det är också ett sätt för barnfamiljer att få träffa andra barnfamiljer. Barnen får lekkamrater och föräldrarna kan prata med andra föräldrar.

– Många är oerhört glada för det, säger Sara Storfors, förskollärare.

Öppna förskolan håller till på olika ställen i kommunen. Den som vill veta vad som händer måste därför gå in på öppna förskolans Facebook-sida eller ringa och fråga. Det finns även verksamhet för invandrare som vill lära sig svenska och måste ha barnen med sig.