Röris. Musik och rörelse på öppna förskolan Foto: Erik Hjärtberg

Röris på föris

Enköpings öppna förskola är en mötesplats där barnfamiljer kan träffas.

  • Publicerad 13:29, 21 sep 2021

Många är oerhört glada för det.

Det är måndag morgon och kyligt höstväder i Skolparken i Enköping. Öppna förskolan vet hur de ska värma upp när personal, barn och föräldrar har "mini-röris". Det blir ett kort men fartfyllt träningspass till sånger som Duran & Mollans "Studsa som en boll".

Efter rörelsepasset blåser förskollärarna såpbubblor som barnen jagar efter.

Utöver förskollärarna är den här dagen även Malin Feldt, bvc-sjuksköterska, på plats. Hon informerar om barns sovvanor. Hur mycket sömn barnen behöver varierar både på åldersnivå och på individnivå. Men är barnet piggt och glatt behöver föräldern oftast inte oroa sig för att barnet sover för lite.

– Mår barnet bra får det den sömn det behöver, säger Malin Feldt.

Generellt är det bra för sömnen att vara utomhus en stund på dagen när det är ljust. När det sedan är dags att lägga sig för natten ska det vara mörkt, lugn och ro och barnet ska få varva ner. Surfplattor, mobiltelefoner och andra skärmar ska stängas av redan en timme innan läggdags.

Såhär går det ofta till på öppna förskolan. Aktiviteter för barnen och viktig information för föräldrarna. Andra dagar kan det vara sångstund för barnen eller information från folktandvården. Det är också ett sätt för barnfamiljer att få träffa andra barnfamiljer. Barnen får lekkamrater och föräldrarna kan prata med andra föräldrar.

– Många är oerhört glada för det, säger Sara Storfors, förskollärare.

Öppna förskolan håller till på olika ställen i kommunen. Den som vill veta vad som händer måste därför gå in på öppna förskolans Facebook-sida eller ringa och fråga. Det finns även verksamhet för invandrare som vill lära sig svenska och måste ha barnen med sig.

Öppen förskola och familjecentral

En öppen förskola är en mötesplats där barn tillsammans med förälder eller annan vuxen träffas. Kommunen har en öppen förskola med familjecentral öppen för besök.

På öppna förskolan är både föräldrar och barn delaktiga i verksamheten. Verksamheten vänder sig till barn i åldern 0–5 år.

Det behövs ingen föranmälan och deltagarna behöver inte betala något.

Visa merVisa mindre

Håll koll

Besök öppna förskolan på Facebook eller ring 0171-626 190.

På grund av rådande restriktioner som införts för att minska spridningen av coronaviruset har öppna förskolan ingen inomhusaktivitet, men däremot utomhusaktiviter med begränsat antal deltagare.

13-årige Melvin blev rånad och slagen – så mår han nu

Nyheter Mamma Carina trodde att Melvin skämtade då han ringde och berättade att han blivit rånad. – Nu är jag tacksam att det gick så bra och för allt stöd han får från kompisar och många andra, säger hon.onsdag 20/10 0:08

13-åring rånad och slagen

Nyheter En 13-årig pojke slogs ner vid Vattenparken. Därefter rånades han på mobiltelefon, bankkort och elsparkcykel.måndag 18/10 10:27