Välkänd. Michel Thornéus var en av de välkända ledarna på lägret. Sonia Jolly Jansson, Leia Finbom Höglund, Mathilde Hermundstad och Isabelle Dahmén Kruppe fick värdefulla tips av honom. Foto: Jonas Månsson

Rörelseglädje bland unga när idolerna kom till Botkyrka

En vecka fylld av träning, lek och idolmöten. När lägret Sports heart kom till Botkyrka slöt unga från både när och fjärran upp. "Jag har lärt mig längdhopp och sprungit långdistans, säger Sonia Jolly Jansson", bosatt i Paris.

  • Publicerad 14:59, 13 aug 2021

Den uppmärksamma kunde förra veckan stöta på gott om idrottsstjärnor runt om i Botkyrka. Allt från gamla friidrottshjältar till nuvarande hockeystjärnor kom då till det veckolånga lägret Sports heart för att bjuda barn och ungdomar på en minnesvärld vecka fylld av rörelseglädje och nya erfarenheter.

På friidrottsanläggningen Rödstu Hage i Tumba fick 14-åringarna Leia Finbom Höglund, Isabelle Dahmén Kruppe, Sonia Jolly Jansson och Mathilde Hermundstad trestegsinstruktioner av Michel Thornéus. Han är själv gammal längdhoppare med flera internationella mästerskapsmedaljer och svenskt rekord. Dessutom uppvuxen i Fittja och en gång i tiden aktiv i IFK Tumba.

– För mig är det kul att det händer något i de här områdena. Det här är något jag hade velat vara med på som barn, säger han.

Lång väg. Sonia Jolly Jansson, 14, bor i Paris, men är i Sverige över sommaren. Då passade hon på att prova tresteg med nyfunna vänner och tidigare längdhoppsstjärnan Michel Thornéus. Foto: Jonas Månsson

Igenkänd profil

En av de mer långväga deltagarna var Sonia Jolly Jansson, bosatt i Paris.

– Mamma är svensk och vi har varit i Sverige i sommar. Då fick jag höra om det här, säger hon.

Tidigare år har friidrottsdelen av lägret varit i Värmdö. Då har Värmdöbon Mathilde Hermundstad varit med.

– Det är mitt femte år. Det roligaste är att det alltid finns något att göra. I år var spjut nytt för mig och det var kul att vara på en ny anläggning där vi är helt själva, säger hon.

Michel Thornéus var igenkänd av ungdomarna och ställde glatt upp på selfies när han inte gav träningstips och instruktioner.

– Jag vet inte om de känner igen mig från friidrotten eller för att jag varit med i Let's dance, säger han.

Bland de yngre deltagarna fanns Bianca Folkesson 4,5 år. Hon hade kommit från Enskede för att vara med i Sports play, där de allra yngsta, tillsammans med en vårdnadshavare, får prova olika sporter under en timme i tre dagar. Bland annat fick hon träna med förre landslagslöparen Malin Ewerlöf, prova längdhopp, handboll, fotboll och hoppa i hoppborg.

– Hoppborg var roligast, säger hon.

För mig är det kul att det händer något i de här områdena.

Träning för alla

Syftet med Sports heart är att ge alla barn och unga chansen till god hälsa och rörelse. Idrottslägret, som var uppdelat i både övernattningsläger, dagsläger och tre entimmespass för de yngsta, startades av Malin Härenstam och hennes make Chris. En viktig del i konceptet var att möjliggöra deltagande för alla oavsett ekonomiska förutsättningar.

– Vi har stipendium som man kan söka och det finns möjlighet att få hjälp att låna utrustning. det är viktigt att det inte ska gå att se vem som har lånat utrustning eller fått stipendium.

I år var första året alla idrotter var samlade i en kommun. Malin Härenstam lyfter Botkyrka kommun som en viktig samarbetspartner och hoppas kunna komma tillbaka även nästa år.

– Tidigare har vi haft hockeyn i Botkyrka och Tullinge, men det blev ganska mycket resande mellan idrotterna. Det har varit spännande att ha allt samlat i Botkyrka, säger hon.

Tips. Förre längdhopparen Michel Thornéus instruerade unga vid lägret Sports heart i Botkyrka. Isabelle Dahmén Kruppe provade bland annat tresteg. Foto: Jonas Månsson

Idrotter på lägret

Bordtennis
Dans
Fotboll
Friidrott
Handboll
Innebandy
Bandy
Ishockey
Mountainbike
Schack

Källa: Sportsheart.se