Andreas Bylger, som äger Ica Nära i Sätra centrum, kräver stopp på stöket. Foto: Christian Lärk

Rop på hjälp från Icahandlaren i Sätra

Icahandlaren i Sätra har fått nog av hotfulla gäng, knarkhandel och stölder. – Inte ens vaktbolagen törs komma hit, säger Andreas Bylger som skrivit ett öppet brev till lokalpolitikerna om situationen.

  • Publicerad 15:42, 19 apr 2017

Sedan en tid tillbaka finns två väktare i Ica Nära i Sätra centrum, under några kvällar i veckan. Butiken står själv för notan, ett dyrt val som man gjort inte minst för personalens skull.

– Gängen vill komma in på Ica och härja som de vill, och hotar personalen om de säger till. När de anställda är rädda och inte vill gå till jobbet längre, då har det gått för långt, säger Andreas Bylger, som driver Ica Nära.

Andreas Bylger har under en lång tid upplevt hur situationen har förvärrats i Sätra centrum. Narkotikahandeln sker allt öppnare, skadegörelse och stölder är vanligt, och ungdomsgängen som samlas beter sig inte sällan hotfullt. Samtidigt saknas ordningsvakter i centrumet, och de övervakningskameror som finns är avstängda, sedan centrumet bytte ägare i oktober 2016.

Det är Andreas Bylger kritisk till. I nästa vecka ska han därför träffa Curt Ahnström, vd för centrumägaren Sätra förvaltnings AB, och framföra krav på både ordningsvakter och fungerande kameror. Frågan är vart det kommer att leda. Curt Ahström har, i en intervju i Mitt i tidigare i år, förklarat att det är för dyrt för ett litet centrum att finansiera ordningsvakter på egen hand. Han skulle därför vilja dela notan med SL och stadsdelsförvaltningen.

– Som det är nu lämnas centrumet vind för våg, vad gäller säkerheten. Det är många kunder som berättar hur otrygga de känner sig här. Själv är jag inte rädd, men uppgiven, säger Andras Bylger.

Egna väktare

Han har alltså anlitat väktare till sin egen butik, under några kvällar i veckan. Men det var inte det lättaste. Flera stora vaktbolag tackade nej, eftersom man anser att det är för otryggt att arbeta i Sätra centrum. Ett av bolagen var Prosecta.

– Innan vi tar ett uppdrag bedömer vi vilken nytta vi kan göra och hur stor risken är för personalen. När det gäller Sätra anser vi att säkerheten där är en polisiär sak, eftersom problemen är så stora, säger Fredrik Nilsson, chef för Prosecta.

Men Skärholmspolisens personal räcker inte till för att bevaka stadsdelens olika centrum fullt ut. Den ”riktade gruppen” som bildades i början av 2017 åker ut vid akuta situationer och ska täcka hela lokalpolisområdet: Liljeholmen-Hägersten och Skärholmen. Poliserna är för få för att finnas på plats i förebyggande syfte.

– Vi har stor resursbrist. Vi skulle vilja vara på plats redan innan något hänt, skapa kontakter och jobba med ungdomarna men vi har ingen möjlighet till det. Jag lider med Icahandlaren, säger Patrik Romehed, brottssamordnare vid Skärholmspolisen.

Möte med Delgado

Andreas Bylger är rädd att nedåtspiralen i Sätra centrum ska fortsätta. Därför skrev han nyligen ett öppet brev till politikerna i Skärholmens stadsdelsnämnd för att väcka deras uppmärksamhet. ”Stadsdelen ni representerar håller på att i snabb takt förvandlas till ett nytt ‘utsatt område’ ”, skriver han och undrar vad de tänker göra.

–  Jag förstår hans frustration. Jag har redan pratat med honom och flera andra inom näringslivet i centrumet och vi ska boka ett möte för att se vad vi kan göra tillsammans, säger Lorena Delgado (V), ordförande i stadsdelsnämnden.

Nej till vakter

Under de senaste veckorna har cirka tio medborgarförslag kommit in till stadsdelsförvaltningen från Sätrabor, med krav på bland annat kommunala ordningsvakter. Oppositionen (M, C och KD) är positiv till ordningsvakter och vill använda de kommunala demokrati- och utvecklingsmedlen som finansiering.

Men majoriteten i stadsdelsnämnden (S, V och MP) har hittills sagt nej. Argumentet är att budget saknas, och man anser inte heller att det är lösningen. Lorena Delgado lyfter i stället fram att fältassistenterna åter är fulltaliga och har börjat arbeta kvällar igen, och att det lokala brottsförebyggande rådet har skapat en arbetsgrupp för att samordna de nattvandringsgrupper som finns i stadsdelen.

– Vi har också nyligen startat en social insatsgrupp för unga vuxna (Sig) inom socialtjänsten, som ska skapa kontakt med den grupp unga vuxna som vi har haft svårt att nå. Vi har också stärkt vårt samarbete med polisen. Jag tror på att arbeta långsiktigt och förebyggande, säger hon.

Läs även om Liberalernas krav på 200 kommunala trygghetsvakter i Stockholm:

Läs även Mitti:s reportage om problemen i Sätra och Vårberg centrum:

 

 

 

Fakta

Liberaler kräver 200 kommunala trygghetsvakter

I februari 2017 beslöt Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd att genomföra tremånadersförsök med trygghetsvärdar, med en ordningsvakts befogenhet. Orsaken är rån, hot och stök i centrumen i stadsdelen.

Initiativet applåderas av Liberalerna i Stockholms stad. Vid kommunfullmäktigemötet den 24 april tänker Liberalerna kräva att 200 kommunala trygghetsvakter med en ordningsvakts befogenheter fördelas över staden. Orsaken är att polisen är underbemannad.

Liberalerna anser att Stockholms stad måste upprätthålla tryggheten, i avvaktan på att regeringen ”tillförsäkrar en hållbar situation för polisen i Stockholmsområdet.” Enligt förslaget ska kommunstyrelsen finansiera och fördela medel mellan stadsdelsnämnderna utifrån brottslighet och otrygghet i områdena.

Eftersom ansvaret egentligen ligger på polisen/staten bör staden begära kompensation för satsningen hos regeringen, menar Liberalerna.

Källa: Liberalerna
Visa merVisa mindre