Sikta högt. ”Jag vill visa att man kan gå igenom saker, men att det kommer bli bra. Det finns ett lyckligt slut”, säger Felicia V samma dag som hon släpper sin andra singel. Foto: Frida Wänelöf

Rönninges Felicia V vill få fler att våga

När hon blir ifrågasatt blir det än tydligare för Felicia V – Hon tänker gå sin egen väg med sin musik. Hennes nya singel handlar om att våga stå upp för sig själv. Något som inte är helt enkelt i musikbranchen, menar hon.

  • Publicerad 09:20, 6 feb 2017

På en byrå i hennes rum står ett tiotal pokaler uppställda. Felicia Vårnäs, 17 år från Rönninge, eller Felicia V som hon numera kallar sig, var bara nio år när hon insåg att hon hade talang. Med stöd från sina föräldrar skickade hon ett bidrag till Lilla Melodifestivalen och kom med. Sedan dess har hon rest runt i Sverige och medverkat i olika talangtävlingar.

– När någon annan vann, tog jag det som en morot. Jag hade mitt mål så jag fortsatte kämpa, säger hon.

Stark drivkraft

Och kämpat har hon gjort. Målmedvetet. Trots att hon har stött på motgångar längs vägen. När någon kom med taskiga kommentarer eller frös ut henne för att hon var lite annorlunda blev det till en drivkraft att jobba ännu hårdare mot sina mål.

– Jag har alltid hållit på med musik och på något sätt har det gjort att jag blivit behandlad annorlunda. Folk är inte lika schyssta. De vill hitta fel på en. Det kan handla om små vardagliga saker i livet, som vad man har på sig till exempel.

Hon menar att vi borde bli bättre på att ge varandra beröm.

– Folk säger ofta vad man gjort för fel innan de har provat själva. Vi måste börja uppskatta varandras egenskaper och säga vad folk gör bra. Fråga varandra istället, så kan man lära sig något nytt.

Vill peppa andra

I fredags släpptes hennes andra singel på Spotify. Med den vill hon peppa andra att våga stå upp för sig själva, oavsett vad de stöter på för problem i livet.

Låten är skriven av Ditte Lindbom på skivbolaget Young Music Sweden. I hennes studio i Tumba har de arbetat fram en låt som ska passa Felicia V:s egen stil.

– Det är en kaxig poplåt med influenser av rock, förklarar Felicia V.

Demi Lovato, Miley Cyrus och Avril Lavrigne är några av de artister som inspirerat henne.

– Jag tar lite från alla och gör det till min grej. Det finns inte så många tjejer i Sverige i dag som gör just det här.

Ifrågasattes av Idol-juryn

Felicia V själv har alltid varit säker på vad hon vill med sin musik. Men under sin medverkan i Tv4:s program Idol i fjol fick hon återigen sin stil ifrågasatt. Hon upplevde att de ville forma henne.

– Idol var mer en lärdom psykiskt än musikaliskt. Nu vill jag satsa ännu mer på min egen musik och inte låta mig formas av hur någon annan säger att jag ska vara.

Därför uppskattar hon att samarbeta med ett mindre skivbolag där hon själv får vara med och påverka.

– Andra skivbolag vill oftast signa de som har flest följare, och som de ser att de kan tjäna pengar på. Det är tråkigt. Andra artister med samma kapacitet får svårt att komma fram.

Men det är inte omöjligt, vill hon understryka. Så länge man har viljan och är beredd att jobba hårt kan man ta sig dit man vill, menar hon.

– Det är en lång arbetsprocess som kräver mycket av en själv, men när man väl man väl ser resultat så är det värt allt arbete.

Singeln är ett steg i rätt riktning, menar Felicia V. Men hon tänker inte ge sig förrän hon kan leva på musiken.

Felicia V

Bor: Rönninge

Född: 1999

Aktuell med: Sin andra singel Boomerang som släpptes i fredags. Nu ska hon göra en musikvideo till den, sedan börjar arbetet med nästa singel som släppas under våren.

Har tidigare: Medverkat i Idol, Lilla melidifestivalen, My camp rock och ett tiotal andra talangtävlingar. Har varit bakgrundssångare och dansare bakom bland andra Laleh, Jason och Marcoolio.

Mål: Medverka i Melodifestivalen, kunna leva på musiken, nå utanför Sverige och få en billboardhit.

Visa merVisa mindre