Rondellkatter har tagit plats i Ekerö

Ett gäng porslinskatter och så en liten björn och en leopardunge. Färgglada figurer står numera i den i övrigt så grå rondellen på Ekerövägen. Men initiativet ska inte enbart rosas, enligt kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 16:52, 4 dec 2020

Färgglada porslinskatter pryder sedan en tid den tillfälliga rondellen på Ekerövägen.

– Det är väl ett Banksy-fenomen, ett mysterium, säger kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M).

– Förr fanns det målade stenar i rondellen vid Q8. Men de vet jag inte heller vem som låg bakom.

Utöver katterna på Ekerövägen finns också en liten porslinskisse på rondellen uppe vid Tappström, och innan de började med vägbreddningen satt det en kattstaty över Lindö tunnel. Men någon officiell konst är det inte.

– Det måste vara ett privat initiativ, som hundarna som stod runt om i Ekerö tidigare. Jätteroligt ju! Jag tycker om den här typen av popup-konst, säger Helena Butén Langlet (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden,

– Ja... så länge de inte är extremfula eller förstör förstås. Fast det har ju funnits fula hundar i rondellen också och det har ju varit kul det med på sitt vis.

Adam Reuterskiöld håller inte helt med.

"Det är farligt"

– Jag kan inte rekommendera folk att göra så här. Det är inte så lätt att sätta konst i rondeller, det ska vara trafiksäkert, inte skymma sikten. Det finns massa saker att ta hänsyn till. Konst kan leda till att bilförarna förlorar sitt fokus på vägen, vilket är farligt i en rondell, säger han.

– Samtidigt har jag förståelse för att man vill uttrycka sig konstnärligt och utsmycka. Men det är som sagt ingenting jag kan rekommendera.

Och en björn. Flera katter står numera i rondellen i Ekerö. En björn har också hittat dit. Foto: Mikael Andersson

Rondellkatt. Svart katt spanar över trafiken. Foto: Mikael Andersson

Okänt. Ingen har ännu gett sig till känna för att vara den som placerat ut porslinsfigurerna. Foto: Mikael Andersson

Gänget. Verkar stå riktigt stadigt. Foto: Mikael Andersson