Romila skjutsar äldre till vallokalen

I helgen står Romila Faridoon beredd med sin valskjuts. Hon vill hjälpa alla Danderydsbor som har svårt att ta sig till vallokalen. – Det här valet så viktigt. Varenda röst räknas, säger hon.

  • Publicerad 11:59, 5 sep 2018

I onsdags uppdaterade Romila Faridoon från Enebyberg sin status i sociala medier: ”Jag erbjuder skjuts som inte kommer ut att rösta på grund av olika orsaker. Jag kan hämta upp er i min lilla bil och följa med att förtidsrösta eller rösta på valdagen. PM mig snarast”.

Hon hörde också av sig till bekanta, ett seniorboende och två kyrkor och bad dem sprida meddelandet.

– Den här är något som puttrat i min hjärna jättelänge. Hur gör man om man inte kommer ut, inte har färdtjänst eller anhöriga som kan hjälpa till?, säger Romila som också arbetar som kurator inom äldrevården.

De har byggt Sverige

Hon tar emot Mitt i i sitt hem i Enebyberg.

– Det här valet är så viktigt. Det är så mycket som står på spel med Sverigedemokraterna som går framåt.  Varje röst räknas, säger hon.

I vardagsrummet träffar vi Shirin Faridoon, hennes 89-åriga mamma. Hon har redan förtidsröstat – det har Romila sett till.

Även om valdeltagandet brukar vara högt i Danderyd så oroas Romila över att de äldre i kommunen inte kommer gå och rösta. Statistiska centralbyråns statistik visar att valdeltagandet minskar från 70 års ålder.

– Det är de som har byggt Sverige och många har varit väldigt politiskt aktiva jämfört med oss. Det känns som man tappar en generation, säger hon.

Romila Faridoon i Enebyberg, Danderyd ställer upp och kör väljare som inte kan ta sig till vallokal själv för att hon tycker att det är så viktigt att alla som kan ska rösta.

Tradition att rösta på söndagen

Valmyndigheten har visserligen en lösning på problemet. Personer som inte kan ta sig till vallokalen på grund av ålderdom, sjukdom eller funktionsnedsättning kan rösta med till bud. För den som inte har någon som kan agera bud, så kan kommunen ordna med ambulerande röstmottagare. Men Romila Faridoon vet att många vill rösta i en vallokal på söndag.

– Många känner en längtan. Det är tradition för många och för dom är detta en högtid, säger hon.

Kommer du ta chansen att påverka de som sätter sig i din bil åt något håll?

– Nej det är inte min uppgift. Det viktiga är att alla får rösta. Kanske kan det här bli stort. Jag har sagt till mina vänner i Spånga och Hökarängen att göra samma sak.