Adrian Nordin, Jakob Degerfält, Linda Brelin och Mimmi Cyon. Foto: arkivbild

Roligt om klimatkatastrofen

Miljöhoten inger lätt panik. Men på Sagateatern har man gjort komedi av vår klimatångest. Och då alldeles särskilt hur den yttrar sig på Lidingö.

  • Publicerad 12:21, 10 jul 2017

Greve Göran Mörner (ni vet han som på 70-talet tyckte att pommes frites var underklassmat) har stigit upp från sin grav och kallat till möte om hur klimatkatastrofen drabbar Lidingö. Han kallar samman en kommitté men ganska snart visar det sig att han inte är den miljökämpe han utger sig för att vara. Han vill tjäna pengar på människors klimatångest.

– Vi har pratat länge om att göra sommarteater, säger Adrian Nordin som spelar greven. Jag känner väldigt starkt för miljöfrågan och tyckte det var dags att göra en pjäs om den på Lidingö. Många här själva tänker kanske att de är väldigt miljömedvetna samtidigt som de har tre bilar.

Det är där dilemmat med miljöhotet ligger. Vi vet innerst inne att om vi ska göra något åt det behöver vi ändra vår livsstil. Och att den som har det gott ställt behöver ge upp mer än den som lever enkelt. Att göra långresor med hela familjen, konsumera mycket och bo större än man behöver innebär större uttag på klimatkontot än jorden mäktar med. Men det bär oss emot att göra något åt det.

– Man ska ju vara miljömedveten men här på Lidingö vill man också leva ett bra liv, säger skådespelaren Linda Brelin. Ibland uppstår en krock. Det är viktigt att bry sig, men gör man det för mycket kan det bli skämmigt. Att inte äta mycket kött är bra, men blir man vegan är det samtidigt lite märkligt.

Det där driver pjäsen en del med. För att få publiken att svälja det beska budskapet framför Sagateatern det med humor.

– Det är en balansgång mellan att peka på problemen och att få folk att förstå att det går att göra något åt dem, säger Adrian Nordin. Om man bara inger hopplöshet kommer inget att hända. Många känner nog att allt bara går åt helvete och att man inget kan göra.

– Och vi är ju också Lidingöbor, säger manusförfattaren Jakob Degerfält. Ingen av oss är vegan och alla har åkt på långväga semester. Så det är lika mycket självkritik i den här pjäsen som av hur andra här beter sig.

Fakta

Jorden vi ärvde

Speldatum

Måndag 10 juli klockan 12.15
Onsdag 12 juli klockan 12.15 och 18.00
Torsdag 13 juli klockan 12.15
Fredag 14 juli klockan 12.15
Lördag 15 juli klockan 15.00
Söndag 16 juli klockan 15.00

Medverkande: Adrian Nordin, Jakob Degerfält (manus), Linda Brelin, Mimmi Cyon, Gustaf Ulfhake Öjtorp och Casper Törneman.

Visa merVisa mindre