Efter en biljakt kunde polisen stoppa en 17-årig pojke som körde bil i Spånga i vintras. Han har nu dömts till ungdomsvård. Foto: Mostphotos

Rökte på och körde bil – döms till vård

En 18-årig man från Spånga har dömts för bland annat grov vårdslöshet i trafik. Polisen fick stopp på honom genom att preja in honom på en villatomt.

  • Publicerad 15:15, 21 jun 2016

En kväll i början av januari i år fick två poliser syn på en bil som väckte deras intresse. Poliserna signalerade med ljusen för att få bilisten – en då 17-årig pojke från Spånga – att stanna, men då körde han ifrån dem.

Patrullen körde efter och jakten gick på småvägar i Bromsten. 17-åringen körde sedan in på en gångväg och krockade med en bil som stod parkerad vid gångvägens slut. 17-åringen tryckte då, med hjälp av sin bil, undan den parkerade bilen för att komma ut på Småbjörksvägen.

Därefter fortsatte han i hög fart ut på Duvbovägen och Bromstensvägen innan han körde in på en gata i Solhem. Under färden gjorde han omkörningar i kurvor, körde mot rött och krockade nästan med en mötande bil. Först när poliserna prejade in 17-åringen på en villatomt i Solhem tog jakten slut.

17-åringen greps och fick lämna blodprov. Det visade sig då att han rökt cannabis. I den bil som 17-åringen körde hittades också påsar med cannabis och i en av hans fickor hittade polisen också cannabis.

Han har nu dömts för grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. I tingsrätten hävdade han att han inte alls kört särskilt fort och nekade också till att ha kört mot rött och på en gångväg.

17-åringen sa också att han inte hade rökt cannabis och hävdade att han fått i sig narkotikan genom att vistas i ett cykelrum där andra personer rökte cannabis.

Han nekade dessutom till att ha haft något med väskan i bilen att göra. Tingsrätten anser att åklagaren inte har kunnat bevisa att väskan var 17-åringens och han frias därför från narkotikabrott.

Han döms till ungdomsvård. Vården ska pågå under sex månader, med samtal mellan en och två gånger per vecka. Han ska också betala drygt 60 000 kronor i skadestånd till Trafikförsäkringsföreningen.

Enligt den dömdes advokat Eric von Platen har han och hans klient ännu inte tagit ställning till om domen ska överklagas.