Röksugen Hjulstabo döms för 20 000 smuggelcigg

En man från Hjulsta döms för att ha ägt 20 000 smuggelcigaretter och 222 kilo oskattad rulltobak. Mannen hävdar att han inte tänkte sälja cigaretterna utan att han själv tänkte röka dem.

  • Publicerad 19:55, 5 dec 2019

I december 2017 hittade Kronofogde ett 20-tal kartonger fyllda med tobak i ett förråd i Hjulsta. De kontaktade polisen som tog beslutet att beslagta dem.

Väl på stationen gick de igenom beslaget och kunde konstatera att kartongerna var fyllda med drygt 222 kilo löstobak för rullcigaretter. Den då 46-årige mannen som hyrde förrådet misstänktes för brott då tobaken var oskattad.

Polisen stoppade 46-åringen i trafiken några månader senare. Då hittade de omkring 20 000 cigaretter i hans bil. Även cigaretterna var oskattade och den totala skatten på rulltobaken och cigaretterna låg på drygt 720 000 kronor

Både rulltobaken och cigaretterna var från andra länder än Sverige.

I förhör hävdade mannen som hyrde förrådet att rulltobaken tillhörde en annan man som han hyrde förrådet tillsammans med. Han kunde däremot inte uppge den mannens namn.

Ändrar historien

Cigaretterna i bilen hävdade mannen i ett första förhör att han hittade på en parkering och att tanken var att han själv skulle röka de omkring 20 000 cigaretterna.

I ett senare förhör ändrar mannen sin historia och hävdar att han hittade de cigarettfyllda kartongerna på en parkering och att han inte visste vad som fanns i dem.

Solna tingsrätt dömer nu mannen till fem månaders fängelse för brotten olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor och olovlig befattning av punktskattepliktiga varor.