Ett av flera träd som blåst omkull vid Sicklasjön Foto: Privat

Röjningsarbeten efter stormen pågår hela veckan

Under den här veckan beräknas röjningsarbetena fortsätta i Nacka efter stormen Alfridas framfart. Stormen fällde träd över såväl hus som bilar men ingen människa ska ha kommit till skada.

  • Publicerad 15:00, 7 jan 2019

Stormen Alfrida har bedarrat. Kvar finns mängder med fällda träd, avblåsta grenar och annat som vindbyarna fört med sig. En del av de omkullblåsta träden har delvis hamnat på platser där människor vistas, som på gångvägar och bilvägar.

Röjningsarbeten pågår

I måndags pågick uppröjningsarbetena på sådana platser fortfarande.

– Vi har jobbat på för fullt. Det är fortfarande en del som ska åtgärdas, säger Mariana Becker, parkförvaltare.

Enligt Mariana Becker har Nacka klarat sig relativt lindrigt när det gäller omkullblåsta träd jämfört med situationen i norra delen av länet.

Vad är det som har blåst ned?

– Både grenar och träd. Vi har haft ganska mycket rotvältor vilket beror på att det är torrt i markerna. Men vi har också sett mycket träd som har knäckts, där fibrerna har varit torra. Det är lite olika varianter vi sett.

Svårbedömda träd

En del träd som från utsidan inte sett ut att ha haft åkommor, har också de fallit, något som varit svårt att förutse, enligt Mariana Becker.

Hur mycket har ni hunnit med att röja?

– Dom jobbar på för fullt, dom har betat av dom mesta ärenden vi fått in. Förutom det som är felanmält kommer vi själva åka ut och besiktiga områden.

Hur mycket virke handlar det om?

– Det går inte bedöma. I vissa områden ska vi inte lyfta bort det som blåst omkull, i naturområden ska mycket av det som fallit ska lämnas kvar i naturområden.

När är ni klara?

– Det här är något vi kommer att jobba med fram till våren. Men inom den närmaste veckan beräknar vi att allt mer akut ska vara uppklarat, på platser där människor vistas. Där människor inte visats blir det senare. Vi kommer att behöva göra olika säkerhetsbesiktningar.

Inga människor har kommit till skada. Däremot har träd fallit över bilar på privattomter. Sen har en del träd fallit över tak, också det på privattomter.

Mariana Becker, parkförvaltare

Har någon kommit till skada?

– Nej inga människor har kommit till skada. Däremot har träd fallit över bilar på privattomter. Sen har en del träd fallit över tak, också det på privattomter. Det är inga större skador.