Roger samlar in mat till Upplands Väsbys hemlösa

Roger Ranta har länge varit engagerad i Upplands Väsbys utsatta. Hans senaste initiativ är att samla in mat till kommunens hemlösa. – En restaurang i veckan har skänkt mat. Det är fantastiskt.

  • Publicerad 16:33, 3 okt 2018

Roger Ranta har länge varit engagerad i Upplands Väsbys utsatta.

Han jobbar på hjälporganisationen LP-kontakten som ger stöd till människor som av olika anledningar lever i utsatthet – något han själv har erfarenhet av.

– Jag var missbrukare i 22 år. I somras firade jag nio år som nykter. Jag har ragglat runt och slagits på krogen och allt sånt, och det är något jag är öppen med. Jag vill visa att man aldrig är körd. Det finns inga hopplösa fall.

Jag vill visa att man aldrig är körd. Det finns inga hopplösa fall.

Roger Ranta

Via sitt jobb har han gjort mycket för att hjälpa utsatta i kommunen – i vintras gjorde han bland annat en uppmärksammad insats för att hjälpa nyktra missbrukare till egen bostad.

Den lokala Facebookgruppen ”Det är i Väsby det händer :)” gick ihop och nominerade Roger till satsningen Svenska hjältar för sina insatser – men Roger tackade nej.

– Jag är fortfarande fast besluten om det: varför ska man hela tiden bli belönad för att man gör något gott? Jag hade önskat att fler människor gjorde bra saker utan att förvänta sig att få något tillbaka.

Gav ringar på vattnet

Rogers senaste initiativ är att förse kommunens hemlösa med mat.

– Det började med att jag besökte restaurangen Thain Ban för att käka lunch och det visade sig att min gamla kompis hade köpt stället. Han sa att han hade velat komma i kontakt med mig för att skänka mat.

Roger gjorde då ett inlägg i tidigare nämnda Facebookgrupp för att uppmärksamma Thai Bans goda gärning.

Det visade sig ge ringar på vattnet och snart hörde hamburgerstället Brutal Burgers av sig och ville vara med och bidra.

Ett varmt mål mat om dagen

Ägaren på Brutal Burgers visade sig i sin tur ha en kompis på Rosseto Trade som distribuerar livsmedel från Bosnien. De ville också hjälpa till.

Den här veckan är det lasagne från Italian Slice som står på menyn.

– En restaurang i veckan har skänkt mat. Det är fantastiskt. Nu har vi kunnat erbjuda ett varmt mål mat om dagen. Ibland blir det över så att de kan ta med och äta på kvällen också.

Utöver redan nämnda restauranger vill han även ge en eloge till Ica Kvantum som sedan tre år tillbaka skänker bröd till verksamheten och självklart ser han gärna att fler i Upplands Väsby hakar på initiativet.

– Just nu raggar jag pålägg om det är någon som är intresserad.