Oskar Weinmar (M) och Mathias Bohman (S). Foto: Läsarbild Victor P. Munther/Press

Rödgrönt nej i infekterad strid om kommunstyrelsen

De rödgröna partierna och Sverigedemokraterna säger tvärt nej till Väsbyalliansens förslag om att minska antalet ledamöter i kommunstyrelsen till 13 stycken. Därmed behåller SD sin vågmästarroll. – De vill göra Sverigedemokraterna till vågmästare, säger Oskar Weinmar (M).

  • Publicerad 07:54, 26 okt 2018

Väsbyalliansen vill minska antalet ledamöter i kommunstyrelsen från 15 stycken till 13 – för att på så sätt få egen majoritet, något som tidningen Vi i Väsby var först med att rapportera.

Frågan avgörs officiellt på ett extrainsatt kommunfullmäktige på tisdag, men redan nu är saken avgjord.

Sverigedemokraterna, som skulle förlora sin vågmästarroll om antalet ledamöter minskades, säger nej. Även Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna säger nej till Väsbyalliansens förslag.

– Socialdemokraterna vill ha en kommunstyrelse som speglar maktförhållandet i kommunfullmäktige, säger partiets gruppledare Mathias Bohman, och fortsätter:

– Att trixa med storleken på kommunstyrelsen på ett sätt som gör att den inte speglar maktförhållandet partierna emellan i kommunfullmäktige är ingen bra väg att gå. Alliansen och Väsbys Bästa har ingen majoritet, varför ska de då skaffa sig en majoritet som väljarna inte gett dem? Det är orimligt.

Förhandlingarna har strandat

Moderaternas gruppledare Oskar Weinmar menar att man lyft förslaget med 13 ledamöter för att få bättre styrbarhet på kommunen och för att undvika att göra SD till vågmästare.

– Vi har försökt höra med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om vad vi kan göra för dem för att de ska gå med på det här, men man ser ingen möjlighet framåt. De vill göra Sverigedemokraterna till vågmästare, säger Oskar Weinmar.

”Döljer sig en ful verklighet”

En stor del av besluten tas i kommunfullmäktige, men en rad frågor avgörs redan av kommunstyrelsen. I ett läge med 13 ledamöter hade de rödgröna och SD mist chansen att påverka politiken som avgörs av kommunstyrelsen.

– Särskilt från socialdemokratiskt håll har man slagit på stora trumman om att inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Och så gör det de här, det går helt stick i stäv med vad de har sagt. Det är så tydligt att valrörelsens vackra ord … Bakom de döljer sig en ful verklighet.

Mathias Bohman har svårt att förstå kritiken.

– Oskar Weinmars påstående faller på sin egen orimlighet eftersom han har byggt ett styre som bygger på att han behöver Sverigedemokraternas stöd för att få igenom sin politik i kommunfullmäktige.

Moderaternas gruppledare Oskar Weinmar. Foto: Victor P. Munther

Socialdemokraternas gruppledare Mathias Bohman. Foto: Pressbild/Upplands Väsby kommun