Bland villorna i Stureby råder ett stilla lugn en eftermiddag några dagar efter valet, trots ett valresultat som om inte annat skakat om den blågröna alliansen som styrt Stockholms stad den senaste mandatperioden.

Socialdemokraternas och Vänsterpartiets stora framgångar i kommunvalet märks även här i valdistrikt där folk tidigare av tradition röstat åt höger.

I distriktet Stureby C ökade S med 15,5 procentenheter till 32 procent medan M backade från 25,7 till 18,8. På liknande sätt såg det ut i Örby. Även på Enskedefältet är Socialdemokraterna nu det största partiet.

– Jag tror att S framgångar till största del beror på att folk inte vill att Sverigedemokraterna ska få inflytande, att det handlar mycket om taktikröster, säger Sturebybon Annika Wahlbom Roth.

– Många skiljer nog inte på de olika valen utan röstar på samma parti i samtliga. Lokalt tror jag att många är missnöjda med hur regionen har styrts. Det har verkligen inte fungerat.

Var det ett enkelt val för dig i år?

– Nej, det var svårt. Ska man rösta taktiskt eller följa sitt hjärta? Det var frågan, säger Annika Wahlbom Roth.

Sturebybon Sofia Sandwall tror också att valresultatet har att göra med den kritik som i valrörelsen har riktats mot hur sjukvården styrs. Där har det varit borgerlig majoritet i 16 år, och nu ser det ut att bli maktskifte.

– För mig är sjukvården viktig och många har fått upp ögonen för hur den frågan har hanterats, bland annat genom kampanjer i sociala medier. Jag tror att det spiller över i hur folk röstar i kommun- och riksdagsvalet också, säger Sofia Sandwall, som gjorde flera så kallade valkompasser innan hon lade sina röster.

– Jag är inte jätteinsatt men utifrån det resultat jag fick läste jag på mer om var partierna står i olika frågor. Jag röstade för en rödgrön regering.

Tror SD-samarbetet påverkat

Sofia Sandwall lyfter också fram att de borgerliga partiernas samarbete med Sverigedemokraterna på nationell nivå kan ha påverkat hur folk har röstat i de lokala valen.

– Jag hoppas att det är så. Men samtidigt så har ju SD ökat i riksdagsvalet, säger hon.

Svedmyra Mario Braga och har i år röstat ”som han alltid har gjort”.

– På sossarna. Det är kul att det har gått bra för dem lokalt, säger han.

Men kompisen Mehrangiz är förvånad över Socialdemokraternas framgång i Stureby.

– Det känns som att de flesta som bor i villa och har egna företag röstar blått, säger Mehrangiz och fortsätter:

– Sedan tror jag att många inte vill bli ihopkopplade med ett parti som har rasistiska rötter.

Daniel Carlstedt (S), vice ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd, säger att partiet inte har haft någon särskild kampanj riktad till stadsdelens villaområden.

– Vi jobbar alltid i alla områden och försöker prata med så många som möjligt. Vår strategi har varit att i början av valrörelsen prata med dem som behöver övertygas att rösta på oss, och i slutet vara där folk brukar rösta på Socialdemokraterna.

Han berättar att S fört 19 000 samtal i sydöstra Stockholm under valrörelsen.

Samma trend

I riksdagsvalet ser man samma röda tendens, men en något svagare ökning för Socialdemokraterna och mindre nedgång för M jämfört med i kommunvalet, när det gäller distriktet Stureby C. Liknande gäller för distriktet Örby S, men där minskar M i princip lika mycket i båda valen.

– Många väljare har sagt att man föredrar Magdalena Andersson som statsminister framför Ulf Kristersson. Vi har också märkt ett avståndstagande från Moderaternas samarbete med SD på riksnivå, och det finns ett missnöje med hur sjukvårdsfrågan har skötts regionalt, säger Daniel Carlstedt.

Missnöje med SD-samarbetet nationellt är något som Moderaterna har märkt av lokalt under valrörelsen.

– Det här blev ett val som handlade om Sverigedemokraterna. När vi knackade dörr och pratade på olika torg så var det den frågan som folk hade starkast känslor inför. Vi försökte nå fram med att Moderaterna i Stockholm inte vill samarbeta med SD, men vi lyckades inte. När vi pratade sakfrågor var det många som höll med oss, säger Gustav Johansson (M), stadsdelsnämndens ordförande.