Röda korset-kretsarnas tre ordförande i Danderyd Kerstin Ejderby Röda korset Danderyd (Kupan), Karin Rhenman, Röda korset Djursholm och Annelie Engström, Röda korset Stocksund.

Röda korsets tre ideella grupper slås ihop

Röda korset i Djursholm, Danderyd/Enebyberg och Stocksund går ihop och blir ett distrikt. Sammanslagningen planeras till början på nästa år.

  • Publicerad 09:00, 17 sep 2022

Tanken är att vi ska bli mer slagkraftiga.

Den ideella organisationen Röda korset har tre kretsar i Danderyd. Djursholm, Stocksund och Danderyd (Mötesplatsen Kupan).

I början på 2023 väntas kretsarna slås ihop till en, efter ett beslut av Röda korsets riksstämma. Någon gång i mars väntas fusionen träda i kraft.

Kerstin Ejderby, ordförande för Danderyds distrikt (Kupan), ser fram emot sammanslagningen.

– Det gör jag, säger hon och förklarar att kretsarna har långa egna traditioner, och att det därför kan ta emot för vissa.

– Så klart är det vissa som tycker att det här är tråkigt.

Under första kvartalet 2023 ska distrikten välja var sin tillfällig styrelse. De får sedan en förfrågan om att slås ihop med danderydsdistriktet, och efter det ska ny styrelse och ordförande väljas.

Ska bli slagkraftigare

Karin Rhenman, ordförande Röda korset Djursholm, är också optimistisk.

– Vi kommer fortsätta med det vi gör i distrikten idag, men under samma styrelse. Tanken är att vi ska bli mer slagkraftiga.

Distrikten driver idag olika verksamheter. Danderydsdistriktet Mötesplatsen Kupan, Djursholm sitt alzheimer-kafé och väntjänst. Stocksund är den minsta gruppen, och arbetar bland annat med stöd till flyktingar.

– Det är jättepositivt och vi ser fram emot ett fint samarbete med hjälp och stöd mellan varandra, säger Annelie Engström, ordförande i Stocksund.

Antal medlemmar

Antal medlemmar i de tre olika Danderydsdistrikten:

Djursholm: 220 medlemmar.

Danderyd: 175 medlemmar.

Stocksund: 139 medlemmar.

Visa merVisa mindre