Vänner. Agneta Bramstedt och Anna Rhenman på Röda korset i Djursholm söker frivilliga volontärer till organisationens väntjänst. Foto: Anton Kyhlbäck

Röda korset söker vänner till äldre

Behovet av en vän har blivit extra stort under det gångna året, meddelar engagerade i Röda korset i Djursholm som startar upp sin väntjänst på nytt och söker nu fler volontärer.

  • Publicerad 09:30, 17 nov 2021

Att vara ofrivilligt ensam skadar kroppen lika mycket som att röka mycket eller vara alkoholiserad

Många människor är ensamma, på vårdboenden eller i sina hem. Det vill Röda korset råda bot på genom sin väntjänst som de startar igen efter pandemin.

– Vi har kontakt med flera boenden och det är många som efterfrågar det här, säger Agneta Bramstedt.

Ordförande Karin Rhenman och tidigare ordförande, Agneta Bramstedt, från lokalorganisationen berättar att de söker personer som ideellt kan vara ett stöd på olika sätt för personer som är ensamma.

Utbildar volontärer

Det kan handla om att handla åt någon, gå ut med hunden eller bara sitt och prata. Något som blivit ännu viktigare efter isoleringen under pandemiåret, då många sociala aktiviteter lades på is.

– Det här har alltid varit viktigt, men just nu är det ännu viktigare, säger Karin Rhenman.

Röda korset i Djursholm har cirka 200 medlemmar. Mitt i möter dem vid Svalnäs gästhem där de under dagen haft utbildning för två nya volontärer, om bemötande och annan information.

Varje volontärs uppdrag i väntjänsten skräddarsys i ett samarbete, berättar Rhenman och Bramstedt. Målet är att Röda korset ska kunna vara ett stöd för alla som är ensamma, men speciellt för de som lever i ofrivillig ensamhet.

– Ensamhet tar på en både i kropp och själ. Att vara ofrivilligt ensam skadar kroppen lika mycket som att röka mycket eller vara alkoholiserad, visar studierna. Stresspåslaget bryter ned kroppen, säger Agneta Bramstedt.

Alla kan söka

Att hjälpa någon annan kan också ge volontären mycket, berättar Karin Rhenman.

– Jag tror att vi mår gott av att hjälpa andra, säger hon.

Agneta Bramstedt håller med om och har själv upplevt hur givande volontärarbetet kan vara. Under ett och ett halvt års tid var hon stöd till en äldre dam.

– Det blev en väldigt fin gemenskap, och kändes så oerhört värdefullt, säger hon.

De berättar att alla som vill engagera sig kan bli volontärer.

– Vi vill helt enkelt få fler frivilliga som vill göra andra lite gladare, och som vill hjälpa till, säger Karin Rhenman.

Röda korset i Djursholm

Väntjänsten innebär stöd för personer vid läkarbesök, promenader, hjälpa till med höglösning med mera.

Alla volontärer får stöd av Röda korset i Djursholm och introduktion av en kvalificerad utbildare.