I början av april godkände staden flera utförsäljningar av skolbyggnader, bland annat gällde det förskolan Årstagården. I februari i år sålde också staden Gubbängens gamla gymnasium till Internationella engelska skolan.

Försäljningarna väckte kritik hos oppositionen. Nu hörs samma kritik igen, när Vänsterpartiet kritiserar planerna för det nya gymnasiet i Slakthusområdet.

Skolan, som väntas stå klar 2026 och ska rymma 800 elever, ska bli kommunal.

Men själva huset ska byggas och förvaltas av en privat aktör, Atrium Ljungberg, som sedan hyr ut lokalerna till staden. Vänsterpartiet varnar för att detta är ett dyrare alternativ än om staden byggt skolan själv.

– Det kommer att bli mycket dyrare på sikt när vi hyr in oss. När kommunala Sisab bygger gör de det till självkostnadspris. En privat aktör använder också marknadshyror som ökar varje år. Vi tycker inte att våra skattepengar ska gå till vinst till privata ägare. Vi får också bättre rådighet över lokalerna om vi äger dem själva, om behoven ändras, säger oppositionsborgarråd Clara Lindblom (V).

Flera kritiker

Det är inte bara V som oroar sig över kostnaderna. Även Socialdemokraterna befarar att hyran kan bli dyr, liksom utbildningsförvaltningen och det kommunala skolfastighetsbolaget Sisab som är de som ska hyra byggnaden.

Man hänvisar till olika rapporter, till exempel från Kommuninvest, som visar på att det i längden ofta varit billigare för en kommun att själv äga sina fastigheter.

Moderaterna motiverar upplägget med att staden får en lägre investeringskostnad än om de byggt skolan själva samtidigt som behovet av samhällsfastigheter uppfylls.

– Stockholm byggs med gemensamma krafter, även när det gäller samhällsfastigheter. Det är därför glädjande att vi nu tar ett första och viktigt steg mot en ny gymnasieskola i Slakthusområdet. Med detta upplägg kan vi även minska stadens investeringsbehov, säger Joakim Larsson.

https://www.mitti.se/nyheter/beslutat-staden-godkanner-fler-forsaljningar-av-skolor/repvde!q@BvUkDhJew@8fBDRQEEUA/

https://www.mitti.se/nyheter/kritiserad-skolaffar-klubbad-i-fullmaktige/repvbv!NB7xnsto3Rd3RT7UVDAqtg/

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ska-slakthusomradet-bli-en-ny-stadsdel/repufa!powAOWHXrlBAVPxNqvPcag/