Foto: Arkiv

Röd-grön kamp för att rädda miljö runt Fjäturen

Strandskyddet runt sjön Fjäturen ska minskas, föreslår länsstyrel­sen – och Sollentuna kommun håller med. Nu hoppas flera partier att den gröna kilen ska bevaras ändå – genom att bygglov inte beviljas i området.

  • Publicerad 11:31, 6 okt 2014

Den 31 december upphör alla områden med utvidgat strandskydd om 300 meter som beslutades på 1970-talet.

Därför gör länsstyrelsen nu en översyn av alla dessa områden för att se vilka som ska behållas och vilka som ska tas bort.

– Man har insett att utvidgningarna från 1970-talet var dåligt grundade, säger Anders Hallmén, planchef på Sollentuna kommun.

För Sollentunas del innebär det inga större förändringar; de flesta områden med 300 meter strandskydd kommer att behålla samma gräns, men på några platser i kommunen innebär den nya utformningen en minskning av dagens strandskydd.

Bland annat runt sjön Fjäturen som ligger i direkt anslutning till Väsjöområdet.

I det fallet krävde flera partier i oppositionen att Fjäturen skulle få behålla sitt utvidgade strandskydd längs med den västra stranden för att säkra en passage för djur och växter mellan sjön och den planerade exploateringen i Väsjöområdet.

– Vi är oroliga för att det ska bli en ”propp” mellan de två reserva­ten i Törnskogen och Rösjöskog­en, och om vi ska ha en fri passage mellan norr och söder behöver den vara 300 meter, säger Peter Godlund, gruppledare för Miljöpartiet i Sollentuna.

Ett annat argument för ett bibehållet strandskydd är möjligheten att förlänga Roslagsleden längs med Fjäturens västra sida.

– När Väsjöområdet är utbyggt kommer det att ha 8 000–9 000 invånare, då kommer det finnas ett stort tryck för friluftsaktiviteter på den obebyggda marken, säger Peter Godlund.

Förslaget, som undertecknades av representanter från Social-demo­kraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet, rösta­des dock ner av majoriteten i kommunstyrelsen.

Planchefen Anders Hallmén säger till Mitt i att strandskyddets syfte inte är att bevara grönområden.

– Om det inte är spridning av djur och växter direkt kopplade till stranden, utan en allmän spridning av arter, då ska det regleras via detaljplaner eller naturreservat, säger han.

Nu hoppas Peter Godlund på att den gröna korridoren mellan Fjäturen och Väsjöområdet bevaras den vägen i stället – genom detaljplaneringen.

– Det finns viss bebyggelse där redan i dag, och den kan eventuellt kompletteras till små öar. Men det hade varit lättare att bevara om vi hade haft kvar det utvidgade strandskyddet, säger Peter Godlund.

Sjön ligger vid Väsjöomådet, som väntas få 9 000 invånare.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42