Foto: Kollage

Röd besvikelse över blågrönt handslag

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska till att Miljöpartiet valt att bilda en majoritet tillsammans med alliansen. – Vi tror att MP har tagit intryck av vad som hänt i Stockholm och landstinget, säger Arne Öberg, gruppledare för Socialdemokraterna.

  • Publicerad 14:36, 16 okt 2018

På måndagseftermiddagen presenterades det nya blågröna styret i Solna. Miljöpartiet lämnar därmed det rödgröna blocket för att samarbeta med alliansen. Något som den röda oppositionen ställer sig frågande till.

– Vi har under den gångna mandatperioden sett hur Miljöpartiet har varit en tydlig kritiker av alliansens politik och sättet de har styrt staden. Därför ser vi med besvikelse att de nu har valt att ingå i ett samarbete med alliansen, säger Thomas Magnusson, gruppledare för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Oppositionsråden Sara Kukka-Salam (S) och Arne Öberg (S) menar att de blågröna borde ha presenterat ett politiskt underlag när överenskommelsen blev klar under måndagen.

– Det finns inget manifest som beskriver deras maktövertagande, säger Arne Öberg.

– Hur tänker man när man deklarerar ett styre före man deklarerar sin politik? För oss borde ordningen vara den omvända. Den frågan måste ställas till alla partier som ingår i det nya styret, inte bara MP, säger Sara Kukka-Salam.

Oppositionsråden Sara Kukka-Salam och Arne Öberg, Socialdemokraterna i Solna.

Blågrön trend

På flera håll i Stockholm har alliansen och Miljöpartiet bildat majoritet – i Stockholms stad, i landstinget och nu alltså även i Solna.

– Vi tror att MP har tagit intryck av vad som hänt i Stockholm och landstinget, säger Arne Öberg.

Socialdemokraterna hade hellre sett en bredare överenskommelse över blockgränsen.

– Vi hade gärna sett att Solna fick ett både jämställt och delat ledarskap. Vi hade en vision om ett blocköverskridande styre där vi ingår, säger Sara Kukka-Salam.

Blev ni förvånade när det blågröna styret presenterades?

– Vi är förvånade över att de går ut och säger att de ska styra ihop utan att presentera gemensam politik, säger Sara Kukka-Salam.