Rocky har dränage genom rygg och ljumske och två hål i ryggen. Det syns tydligt var tänderna från den attackerande hunden satt.

Han är en tioårig blandras som bor med sin matte Petra. När de var ute på lunchpromenad vid Framnäsbacken förra veckan kom plötsligt en annan hund springande mot dem.

– Den har ett mål: att få tag i Rocky. Den biter tag i honom och Rocky skriker för sitt liv men gör inget motstånd, berättar Petra Lundström.

Hon försöker dra loss hunden, som inte släpper. När ägaren till den attackerande hunden kommer fram lyckas de till slut få undan den. Då blöder Rocky kraftigt.

Hos veterinären konstaterades djupa huggsår. Det blev narkos och operation.

Okopplade hundar vanligt

När vi möter Rocky några dagar senare är han ganska pigg. Men attacken har påverkat dem båda.

– Jag var inte orolig för att gå ut tidigare, men har blivit mer vaksam. Det är ett stort problem med okopplade hundar i Solna och Sundbyberg, det är hundtäta områden och man hör om attacker ganska frekvent, säger Petra som tycker att mer information vore bra.

– Man skulle kunna skylta om koppeltvång, precis som cykelskyltar, säger hon.

Förutom att koppeltvånget inte efterföljs tror hon att det beror på okunskap.

– Det är vanligt att hundägare tänker att "min hund är så snäll" och att den lyssnar. Men är det något som triggar den kan den anfalla.

Hon efterlyser mer research från de som väljer att skaffa hund. I coronatider har hundköpen ökat, men förhastade beslut kan få förödande konsekvenser.

– Många väljer ras utifrån utsida. Man kanske vill ha en stor, stark hund som man tror kan skydda en. Men man ska komma ihåg att hunden kommer från vargen. Den har instinkter, menar Petra Lundström.

30 stygn

En vecka tidigare var Ewa Saric ute med sin dvärgpinscher Samson ett stenkast därifrån, vid järnvägen i höjd med med Framnäsbacken. Bilder av det som hände har etsat sig fast.

– Det kom en hund springande bakifrån och högg Samson i huvudet, helt oprovocerat. Den bet två gånger. Inför tredje bettet fick jag tag i halsbandet när hunden var i luften och kunde få bort den, berättar Ewa.

Hennes jacka var röd av blod när hon bar hem Samson. Det blev ilfart till djursjukhus, 30 stygn.

Till skillnad från Petra som kom i kontakt med den andra ägaren, lämnade ägaren ett felaktigt telefonnummer till Ewa innan han försvann. Hon vill att han hör av sig och står för veterinärkostnaden.

– Det här är ägarens ansvar och inte hundens fel. Den är avlad att attackera. Att låta den springa lös på kvällen är ansvarslöst.

Den attackerande hunden var svart med vit bläs, Ewa tyckte den såg ut som en amstaff eller pitbull.

– Jag är inte rädd för en pudel eller en chichuhaua. Men ska det vara rättvist så ska alla hundar vara kopplade. Är det en stor hund kan den göra stora skador, det måste hundägare ha koll på, säger Ewa.

Både Petra och Ewa polisanmälde.

"Av respekt för andra"

– Det här sker med en veckas mellanrum, två separata händelser där det verkar gälla två olika hundar. Men vi har ingen generell stor mängd ärenden av den här typen, säger Matti Dordlofva, operativ samordnare på Solnapolisen.

Han understryker koppeltvånget.

– Reglerna finns där av en anledning. Du som är hundägare känner säkert din hund bra, men det finns de som är hundrädda tillexempel, av respekt för andra ska man följa det som gäller.