Vitlökigt. Delar av bandet Mustasch tjackar ölsjapp i Stockholm. Foto: Thomas Emblad

Rockstjärnor köper känd krog på Södermalm

Deras favoritkrog var på väg att lägga ner. Så bandet Mustasch har tillsammans med en hemlig hårdrockselit köpt restaurangen för att rädda den. "Stället har alltid varit wild and crazy, nu ska allt bli ännu mer wild and crazy. Mer rock'n'roll", säger en av de nya ägarna.

  • Publicerad 20:50, 26 feb 2020

Ralf Gyllenhammar drämde näven i bordet och skrek "vi måste rädda Olssons!"

För ett år sedan rapporterade vi att Bröderna Olssons garlic & shots på Folkungagatan låg ute till försäljning. Brödraparet som drivit den ruffiga rockrestaurangen sedan 1989 meddelade att de tänker varva ner. Ekonomin var inte heller på topp, sa mäklaren då.

Nu står det klart att det blir ett antal musiker från Stockholms hårdrocksscen som går ihop och köper hela rasket. Det är medlemmar från framgångsrika och hyllade Mustasch som är drivande, tillsammans med krögarveteranen Thomas Emblad, som fram till nyligen jobbat med gruppens management. Det är hemligt vilka de andra är, men de ska höra till stadens "hårdrockselit" enligt Thomas Emblad.

Han berättar hur det började på en turnébuss i Finland i januari 2019. Alla i Mustasch-sällskapet var i gasen.

– Ägaren Ola Olsson ringde mig, vi är gamla polare i restaurangbranschen. Han sa att han skulle flytta till Karibien. Om restaurangen sa han "vi lägger ner skiten och säljer lokalen". När jag berättade det för bandet, ja då blev det upplopp, minns Emblad.

Mustaschs sångare Ralf Gyllenhammar drämde näven i bordet och skrek "Bröderna Olssons måste räddas!" Och så blev det till slut, efter ett år. I veckan har man skrivit kontrakt och på söndag sker övertagandet. Planen är att de ur bandet som bor kring hörnet, Mats Johansson och Robert Bäck, ska knega ute på golvet när de inte är på turné. Thomas Emblad blir manager för krogen. Vilka de andra delägarna är, vill de inte avslöja i dagsläget.

Startade Koh Phangan

Den 52-årige Emblad har själv ett förflutet som hårdrockssångare i Fatal Smile, och är en tung veteran inom krögarbranschen. Han startade succén Koh Phangan på Skånegatan 1994, och basade där i 15 år. Därefter har Emblad varit med om att bland annat dra igång Slaktkyrkan vid Globen.

Populär krog på Södermalm förlorar tillståndet

Thomas Emblad tog thai till Söder. Nu ska han fixa så Folkungagatan får mer rock. Foto: Sacharias Källdén

– Jag hade inte tänkt äga en krog igen, jag var rätt nöjd med mitt liv. Men så dök det här upp. Syftet är att rädda baren eftersom vi älskar den. Och det går att vända siffrorna. Det behövs bara lite kärlek och en nytändning.

Rock ska rädda rött

Restaurangen ska fräschas upp och för att få upp ekonomin ur det röda, där den legat de senaste åren, ska man utöka och anställa fler kockar och servitörer. En vägg ska ner, toaletter flyttas, och på så sätt vill man kunna kliva upp från ett 60-tal matgäster, till 100 stycken. Renoveringarna drar igång så snart det bara går och ska pågå samtidigt som man har öppet som vanligt.

– Hela poängen är att rädda det som varit. Inget ska ändras. Det enda är att det ska bli ännu mer rock'n'roll. Vi vill skapa ett drömställe för oss äldre rockers, där man kan käka en matbit, dra några shots och hänga med polarna till rock på lagom volym. Bröderna Olssons har alltid varit wild and crazy, nu ska allt bli ännu mer wild and crazy. More is more.

Nu ska klassiska Söderkrogen säljas

Vad kostade kalaset?

När Brödera Olssons låg ute på Blocket var prislappen 6,4 miljoner kronor för rubbet: lokal, inventarier, namn, varumärke, koncept.

Vad affären slutade på vill Thomas Emblad inte avslöja. Men han säger att det blev "alldeles för dyrt egentligen".