Från ett aktivt liv till sängliggandes. Robyn Anborg, Huddinge, söker nu vård utomlands. Foto: Privat.

Robyns huvud sitter löst – vill opereras utomlands

Från fjällvandring, skidåkning och ett liv fyllt av träning – till att vara helt sängliggandes med en svår nackskada som gör att huvudet sitter löst. 29-åriga Robyn Anborg, i Huddinge, ser kroppen brytas ner. Nu försöker hon samla in pengar till en operation utomlands som inte genomförs i Sverige. – Jag vill leva och ha drömmar, säger hon.

  • Publicerad 16:59, 5 mar 2019

Det började med en olycka med en medicinboll. Robyn Anborg och hennes sambo Daniel Sandström var på gymmet under en skidsemester 2015.

Robyn fick den 10 kilo tunga bollen i huvudet under ett träningsmoment. Hon fick väldigt ont och sedan började symtomen komma. Hon fick feber, huvudvärk, problem med synen och magen slutade fungera.

Först misstrodd – nu sjukskriven

– Sedan vallades vi runt mellan olika instanser inom sjukvården. Hon blev konstant misstrodd och i början ville läkarna inte sjukskriva henne, säger Robyns sambo Daniel Sandström.

Robyn tvingas söka vård utomlands – läkare kritisk

Till slut fick Robyn Anborg veta att hon har en medfödd bindvävssjukdom.

Robyn Anborg när hon var frisk.

Bindvävssjukdomen gjorde att kroppen och nacken inte klarade av skadan som hon fick av medicinbollen.

Hon fick diagnosen ME, en kronisk sjukdom, och även en diagnos på nackskadan.

Hela mitt liv bara rinner bort

Robyn Anborg

Efter att ha blivit allt sjukare, med svår smärta och allt svårare att röra sig, är Robyn Anborg helt sjukskriven sedan februari i år.

I en video, där Robyn berättar om sin sjukdom, säger hon.

– Hela mitt liv bara rinner bort. Jag vill leva och ha drömmar. Jag vill skaffa familj och vara en normal 29-åring, säger hon.

Svårt att andas

Robyn är nu, efter ordination av en spansk läkare, sängliggandes 22-23 timmar per dygn.

Kroppen och nacken klarar inte av mer, eftersom huvudet sitter löst och hon även har fått problem med andningen.

Nu försöker Robyn Anborg att samla in de 800 000 kronor som krävs för att genomföra en steloperation i Spanien.

Röntgades i London

Det krävdes en röntgen på ett sjukhus i London för att konstatera att steloperationen kan hjälpa.

Svensk sjukvård erbjuder nämligen inte vare sig den röntgenutrustning som krävdes för att se nackskadan, eller steloperationen.

Robyn Anborg, Huddinge, innan olyckan.

– Robyn kan gå på toa själv och hon är uppe någon timme per dag. Men det är jag, och mina föräldrar, som gör allt hemma. Hon har inte haft ett liv på väldigt länge. Från att ha varit en aktiv tjej som sprungit milen på 45 minuter är sjukdomen som en förhandling där man hela tiden förlorar punkt efter punkt, säger sambon Daniel Sandström.

Värt risken

Steloperationen i Spanien innebär vissa risker. Men Daniel Sandström berättar att Robyn tycker att den chansen är värd att ta. Utan operationen tror paret att det finns en risk att hon till slut inte överlever.

Nu är det som att hon står i ett brinnande hus.

Daniel Sandström

Robyn Anborg, nu sängliggandes.

Med en lyckad operation däremot är förhoppningen att Robyn ska kunna leva ett mer normalt liv.

– Det är ingen som har dött eller blivit rullstolsbunden av operationen. Nu är det som att hon står i ett brinnande hus. Vad vi har hört har de flesta som gjort operationen, som görs på flera håll i världen, blivit bättre. Hon kommer inte att bli helt frisk, men hon kommer att få sitt liv tillbaka, säger Daniel Sandström.

De som vill bidra till Robyn Anborgs insamling kan gå in på sidan Liv till Robyn, som finns på Facebook. En operationstid för Robyn, i Spanien, är inbokad i mars.

Mitt i har sökt Region Stockholm (Stockholms läns landsting) för en kommentar.