Läkaren Bo Bertilson är kritisk till att Sverige inte erbjuder Robyn Anborg vård. Foto: Läsarbild Privat

Robyn tvingas söka vård utomlands – läkare kritisk

Mitt i skrev häromdagen om 29-åriga Robyn Anborg, som är svårt nackskadad och nu samlar in pengar för att opereras utomlands. Läkaren Bo Bertilson, vid Karolinska institutet, är kritisk till att Sverige inte erbjuder den vård som Robyn Anborg behöver. – Alla patienter som jag sett genomföra operationen har fått livet tillbaka, säger han.

  • Publicerad 11:30, 7 mar 2019

Huddingebon Robyn Anborg lider av en svår nackskada, som sedan en tid gör henne helt sängliggandes efter en gymolycka för några år sedan.

Innan olyckan levde hon ett fullt friskt liv. Men efter olyckan upptäckte läkarna att hon har en bindvävssjukdom, som gjorde att kroppen och nacken inte klarat av att hantera olyckan.

Robyn Anborg, Huddinge, känner sig tvungen att söka vård utomlands.

Hon fick den kroniska sjukdomen ME och behövde åka till London, där rätt röntgenutrustning finns, för att få veta att hon fått nackskadan kraniocervikal instabilitet (CCI).

Huvudet sitter löst

CCI innebär att huvudet sitter lite löst. Det kan medföra svåra smärtor och olika nervstörningar. Robyn har bland annat problem med andningen, vilket gör henne sängliggandes.

Robyns huvud sitter löst – vill opereras utomlands

Nu har Robyn valt att stelopereras i Spanien, i hopp om att bli friskare. Operationen genomförs inte i Sverige, då svensk sjukvård saknar vetenskapliga bevis för att sätta diagnosen CCI.

Det säger läkaren och smärtforskaren Bo Bertilson, verksam vid Karolinska institutet och Akademiskt primärvårdscenter.

Han är kritisk till att Robyn anser sig tvungen att söka vård utomlands.

Vård utomlands vanligt

Han säger att många smärtpatienter, som till exempel har olika whiplash- och nackskador, inte får den vård som de behöver i Sverige, och därför söker vård i andra länder.

Läkaren Bo Bertilson vid KI.

Enligt honom borde Sverige satsa på att skapa ett register dit patienter och vårdpersonal kan rapportera olika besvär och hur behandlingar upplevs och fungerar.

I 20 år har jag försökt få kollegor att förstå

Bo Bertilson

Då kan man vetenskapligt belägga olika skador och effekten av olika behandlingar. Därefter skulle Sverige kunna erbjuda bättre vård för patienter såsom Robyn.

– Man gör den här typen av steloperationer på reumatiker i Sverige, därför att man har en godkänd diagnos där. Men patienter med whiplashtrauman hamnar alltför ofta i en psykosomatiskt misstänkt grupp, där inget blodprov eller i Sverige erkänd metod säkert visar på skadan. I 20 år har jag försökt få kollegor att förstå att vi behöver förbättrad utrustning och bli noggrannare i vår undersökning för att ge de här patienterna rätt vård, säger Bo Bertilson.

Robyn tar en viss risk i och med operationen i Spanien, då den inte är godkänd i Sverige. Anser du att Robyn ska genomföra operationen?

– Det kan jag inte säga något om. Ur en vetenskaplig synvinkel är behandlingen inte utvärderad. Jag kan bara säga, att erfarenhetsmässigt har alla patienter som jag sett genomgå operationen fått ökad livskvalité. Och jag möter dessa patienter varje vecka, säger Bo Bertilson.

Mitt i har sökt Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting) för en kommentar.