Pernilla Lafis är medarbetare i kontaktcenter. Hon "kör Robin" när Mitt i kommer på besök. Foto: KENT LUNDQVIST

Robin är hälften tjänsteman och hälften robot

Mitt i åkte till kommunhuset i Kungsängen i Upplands-Bro för att träffa den senaste i raden av kommunala robotar. Under tre veckor arbetar roboten Robin i kontaktcenter.

  • Publicerad 17:25, 12 apr 2022

Vi har alla möjlighet att sitta och vara Robin

Precis innanför dörrarna till kommunhusets entré står han – Roboten Robin. En tilltagen platt skärm i stil med en iPad tjänstgör som Robins ansikte. Två långa stänger går ner mot golvet och är Robins kropp. På golvet finns hans fötter: hjulen. Inne i roboten sitter en medarbetare från kontaktcenter: Pernilla Lafis.

Pernilla inuti och utanför Roboten Robin. Foto: KENT LUNDQVIST

Videosamtal som vardag

Det är en märklig känsla att tala med en tjänsteman som är hälften människa och hälften robot. Trots alla timmar av videosamtal som blivit vardag under pandemin känns mötet till en början onaturligt.

Kommunen tar hjälp av roboten Robin

– Vi är fjorton stycken som arbetar här i kontaktcenter. Vi har alla möjlighet att sitta och vara Robin. I dag är det min tur att köra Robin och vara länken mellan invånarna och kontaktcenter, säger Pernilla.

Pernilla tar emot alla som kommer till kommunhuset och visar dem till rätta under perioden då roboten finns på plats. Sista dagen är den 20 april. Foto: KENT LUNDQVIST

Hur kompletterar Robin er i ert dagliga arbete?

– Spontant så tänker jag att vi med Robin kan vara aktiva ute i foajén och ta emot invånarna direkt då de kommer in här i kontaktcenter. På så vis kan vi hjälpa till med många enkla frågor snabbt.

Många snabba frågor

Pernilla Lafis förklarar att det här är en av de fördelar hon sett på den korta tiden i mötet med roboten, att kollegorna i receptionen bättre kan sätta fokus på det mer komplicerade ärendena.

Ett möte med medborgare i kontaktcenter. Foto: KENT LUNDQVIST

Finns det andra möjligheter om Robin skulle få fast anställning?

– Vi ser också en möjlighet med vårt kontaktcenter i Bro, där kan vi ha roboten tillgänglig fast att vi sitter i Kungsängen. Det blir som en medarbetare till som kan hjälpa till, ja, det finns oändliga möjligheter.

Här möter rekryteringsroboten Tengai Mitt i:s reporter

Vardagsfrågor så som var man hämtar avfallspåsar, när biblioteket öppnar och varför vaccinationsbussen slutat komma river man med Robins hjälp av i rask takt, förklarar Pernilla.

Hur känns det att möta medborgarna på det här sättet?

– Det har alltid funnits videosamtal med i våran vardag, och det har ju blivit ännu mer under corona, det känns helt naturligt skulle jag säga. Det här blir mer ett komplement i min arbetsdag.

Sara Eklind, kommunikations- och digitaliseringschef, Upplands-Bro kommun. Foto: KENT LUNDQVIST

Så reagerar invånarna

Vissa som kommer in är positiva och tycker det är kul att kommunen vågar testa nya saker. Många blir nyfikna och ställer frågor. Andra utbrister i förvåning:

”Oj! Vad är det här?!”.

– Då berättar vi att det här är ett pilotprojekt som vi ska testa i tre veckor för att bli mer innovativa.

Robin är inget hot

Kommunens kommunikations- och digitaliseringschef Sara Eklind finns också på plats i kontaktcenter. Då frågan om Robin ska ses som ett hot gentemot den mer mänskliga personalen kommer upp svarar hon snabbt:

– Självklart är det här inte ett hot att man ska dra ner på personal. Att man effektiviserar betyder inte att man drar ner på resurser, det handlar om att göra servicen bättre för våra invånare samt att öka kvalitén, säger Sara Eklind.

Vad kostar roboten?

– Vi hyr roboten under tre veckor och det kostar 27 000 kronor.

Robotar i Upplands-Bro

Många av tidningens läsare minns säkert den fördomsfria rekryteringsroboten Tengai.

Under perioden 6-20 april arbetar roboten Robin i Upplands-Bro kommuns kontaktcenter i Kungsängen.

Om Robin får förnyat förtroende återstår att se. Först kommer kommunen utvärdera prövoperioden.

Visa merVisa mindre

Fastighetsbolag bjöd till gårdsfest

Brogårdsdagen i Tegelhagen med tipsrunda, politiker och korv. Korv, tipsrunda och en brinnande docka som räddningstjänsten släckte till barnens glädje gång på gång – detta var ingredienser då en av de stora fastighetsaktörerna i Tegelhagen bjöd in till...onsdag 25/5 15:51

Trerummare helt utbrunnen på Rosgården i Bålsta

Under måndagskvällen brann det i en lägenhet i Bålsta. Då räddningstjänsten kom till platsen slog redan lågor ut ur fönstret. – Jag och räddningstjänsten i Bålsta var först på plats, då var det en...tisdag 24/5 16:39