Foto: Privat

Robert hittade brinnande bil i skogen

Robert Grünau cyklade mountainbike i skogen när han plötsligt kände att det luktade brandrök.

  • Publicerad 16:17, 14 jun 2022

Det var under söndagseftermiddagen 12 juni som Robert Grünau cyklade i skogarna mellan Täby och Vallentuna. Cirka 500 meter söder om Gävsjövägen efter Roslagsleden kände han röklukt.

– Jag cyklade vidare och såg då rök. När jag kom närmare upptäckte jag en bil som var i full brand. Då ringde jag direkt 112 och sedan försökte jag avgränsa branden så mycket som möjligt med en lövruska så det inte skulle sprida sig i skogen, säger han.

När Robert hörde brandkåren cyklade han ner och visade vägen. Problemet var bara att en vägbom blockerade vägen för brandbilen.

– Medan de klippte upp låset till bommen fick jag en pulversläckare som jag cyklade tillbaka med och fortsatte försöka begränsa branden, säger Robert.

Utöver honom var det också en orienterare i skogen som slagit larm. Och som också sett ett antal maskerade personer springa från platsen.

Enligt polisen är den uppbrända bilen kopplad till en pågående utredning. Man har lokaliserat att bilen stulits på en annat plats i Stockholm. Men i övrigt vill de inte uttala sig om fallet.

– Nej, mer än så vill vi säga. Detta på grund av en pågående utredning som involverar bilen i skogen, säger Ola Österling vid Stockholmspolisen.

Enligt Robert har de personer som tänt eld på bilen verkligen ansträngt sig för att gömma undan bilen.

– Det är verkligen en avsides plats. Men det här visar att det är bra att folk rör sig ute i skog och mark. Folk är ibland sura på oss mountainbike-cyklister, men vi kan göra nytta också, säger han.