Nedrivna och sönderskurna affischer i Brottby. Foto: Läsarbild Katrin Nörthen

Rivstart för nedrivna valaffischer

I helgen sattes de traditionella valaffischerna upp runtom i kommunen. Men efter bara ett par timmar var många av dem nedrivna. – En jätteattack, det är fruktansvärt trist, säger Lars Carlsson, C-valledare i Vallentuna.

  • Publicerad 14:48, 13 aug 2018

Det var vid midnatt mellan lördag och söndag som affischeringen sparkade igång. Centerpartiet var snabbast ut med sina affischer som sattes upp på de 26 platser i Vallentuna som alla partier kommit överens om i förväg.

– Redan på vägen hem såg vi att de rivits ner vid Folkets hus. Det kan ju varit någon som kommit sent med tåget som bara ville sparka på något. Men de övriga är sådana där vi tror att man medvetet rivit ner. Som vid gamla bomkorset, säger Lars Carlsson. 

Värst var det i Kårsta och Brottby.

–  Där har det rivits ner i flera omgångar nattetid. I Brottby hade de även skurit sönder samtliga affischer. Inte bara för oss utan också för Liberalerna och som det ser ut Socialdemokraterna. Men vi är värst drabbade eftersom vi var först på banan och kanske fick ta den första smällen.

Att riva ner och förstöra valaffischer kan vara ett brott.

Bättre kvalitet förr

– Det är ju skadegörelse, säger Vallentunas kommunpolis Stefan Dahlgren. Partierna har lov att affischera och det är partiernas egendom. Men vi har ännu inte fått in någon anmälan.

Att affischer rivs ner har hänt tidigare och om det är värre i år är för tidigt att säga.

– Men förut var affischerna mer robusta. De hade en annan papperskvalitet och satt med tapetklister på masonitskivor. Det kan vara en förklaring, säger Lars Carlsson. 

Kritik mot valaffischer

Han skrev i går, söndag, om de förstörda affischerna på Facebook. De flesta som kommenterade beklagade. Men några ifrågasatte om affischer är relevanta i dagens digitala värld.

– Det finns nog en ganska stor andel som inte använder dator alls, säger han. 

Vi vill hellre prata politik

Lars Carlsson

Oavsett vad man tycker om dem vill Lars Carlsson inte spekulera i vem som kan ligga bakom de nedrivna affischerna.

– Våra valarbetare vill hellre prata politik med väljarna än att hålla på med sånt här. Det är fruktansvärt trist att inte demokratiurverket får ticka på, att man inte respekterar de spelregler vi kommit överens om. Men kanske finns människor som inte har koll på att man sätter upp valaffischer. Jag undrar om de ens läst affischerna innan de rev ner dem.