Huset på Torsgränd byggdes 1980. Hyresgästen Sven Lindblom vill bo kvar medan fastighetsägaren vill riva och bygga nytt. Foto: Stefan Källstigen

Riva eller renovera? Nu kan huset på Torsgränd få sin dom

Rivningshotet har hängt över hyresgästerna i många år, men nu kan huset på Torsgränd öde avgöras. – Politikerna måste stoppa rivningen, säger Sven Lindblom som bott här i 23 år.

  • Publicerad 05:48, 17 sep 2020

Det ser ut som att den långdragna striden mellan fastighetsägaren AFA Fastigheter och de boende på Torsgränd 3-27 kan få ett slut.

Eller i alla fall en ny början.

Den 24 september kan stadsbyggnadsnämnden ta beslut om husets framtid.

Fastighetsägaren vill riva och bygga nytt, de anser att huset är hälsofarligt.

Vill att huset renoveras

Men den lokala hyresgästföreningen är emot.

– Det finns brister som måste åtgärdas – fuktskador i badrum bland annat. Men det är inga stora grejer. Vi vill att AFA Fastigheter sköter om och renoverar huset, de har dragit ned på underhållet i tio år. Men att det måste rivas är påhitt, säger Sven Lindblom som bott här i 23 år.

Hyresgäster flyr Torsgränd efter rivningshot

En oberoende utredning som Stockholm stad beställde 2016 gav Sven och grannarna rätt: Av hälsoskäl ansågs det inte nödvändigt att riva.

144 lägenheter finns idag i huset. Det hus som AFA Fastigheter vill bygga innehåller 400 lägenheter.

– Fastighetsägaren vill ha bort oss, bygga nytt och tjäna pengar, är Sven Lindblom slutsats.

Mögel och ammoniak

Men AFA håller fast vid sin bedömning.

– Huset har tyvärr flertalet brister i konstruktionen som bland annat leder till fuktinträngning. I flera lägenheter har det gett följdproblem med både mögel och ammoniak i inandningsluften, skriver Christian Persson, fastighetsutvecklare på AFA Fastigheter i ett mejl och fortsätter:

– Våra boendes hälsa måste komma i första hand och det enda sättet att garantera 100 procents hälsa i fastigheten är att bygga nytt och rätt.

Att underhållet brustit håller AFA Fastigheter inte med om.

– Det är snarare så att vi på senare år har en utökad dialog med boende och flera upprustningsåtgärder har utförts på senare tid, skriver Christian Persson.

26 lägenheter tomma

De senaste åren har hyresgästerna flytt huset.

Tidningen Hem & Hyra rapporterar att 26 lägenheter idag står tomma. Enligt AFA Fastigheter är det bostäder som har problem med inomhusmiljön.

Bolaget uppger att alla hyresgäster på Torsgränd erbjudits andra kontrakt i deras innerstadsbestånd, att många nappat och flyttat av hälsoskäl.

– 104 familjer har flyttat och de flesta är nöjda med den nya lösningen, skriver Christian Persson.

”Har skrämts bort”

Sven Lindholm har en annan förklaring.

– Folk har skrämts bort. AFA Fastigheter säger att huset ska rivas och att det är farligt att bo här. Ett sådant hus vill man inte bo i, säger Sven Lindblom.

Många lägenheter, som värden bedömt vara okej ur boendesynpunkt, hyrs idag ut på korttidskontrakt.

Bland de stadigvarande hyresgästerna finns stor oro, berättar Sven Lindblom.

”Många mår dåligt”

– Många mår dåligt av det här, de går runt med ont i magen och tror att huset ska rivas när som helst.

Den stora rotationen på folk i huset har samtidigt negativ inverkan på grannskapet, tycker Sven.

– Det blir ingen bra boendemiljö när folk flyttar stup i ett. Folk bor här kort tid och beter sig därefter. Vi vill få in riktiga hyresgäster så man vet vilka som bor i huset, säger han.

Vad vill du att politikerna gör?

– De måste stoppa rivningen. Sätt ned foten och se till att huset renoveras.

Fakta

Byggdes 1979-1980

1979-1980 byggs hyreshuset på Torsgränd 3-27.

2013 ansöker AFA Fastigheter om att få riva huset. De anger hälsofarligt flytspackel i golven, så kallat kasein, som skäl. Planen är att bygga ett nytt hus med 400 lägenheter, ett tillskott på 260 lägenheter jämfört med idag. Politikerna säger nej till rivning.

2016 görs en utredning av en expertgrupp på beställning av Stockholms stad. Slutsatsen blir att det inte är nödvändigt att riva.

2018 lämnar AFA in en rapport till staden där man utöver kaseinet nämner problem med ventilation och fukt i byggnadskonstruktionen.

2020 har stadsbyggnadskontoret utrett saken på nytt. I september ska politikerna i stadsbyggnadsnämnden ta upp frågan.

Visa merVisa mindre