Galärparken. Det nya Operahuset borde, enligt Hans Ursing, ligga där Junibacken står i dag. Operahuset är det låga huset till höger i bild och är ritat av arkitekten Jan Lunding. Foto: Lennart Johansson

Riv Junibacken och bygg ett nytt Operahus

Trots att Operan själv säger nej till ett nytt operahus i Stockholm finns ett storslaget och privat förslag för ett nytt hus på Djurgården – på platsen där Junibacken står i dag.

  • Publicerad 06:30, 9 jun 2015

Hans Ursing var vd för Operan 1966-72. I dag är han pensionären som arbetar ideellt för att Stockholm ska få ett nytt operahus. Detta trots att Kungliga Operan själv inte anser sig ha varken råd eller behov av att bygga ett nytt hus.

– Vi måste kunna föra en diskussion om möjligheten att bygga ett nytt operahus. Nu har Operan fått två miljarder av regeringen för att göra förändringar inom huset och sedan är det färdigpratat, säger Hans Ursing.

LÄS ÄVEN: Kaxigt förslag för nya Operan: "Vi måste bygga ut mot Kungsträdgården"

Han anser att näringslivet och rika privatpersoner borde gå in med stödfinansiering utöver de två miljarderna, som man har gjort till Nobel Center.

31 000 kvadratmeter stort

Det nya Operahuset, som är ritat av arkitekten bakom det K-märkta Glashuset vid Slussen – Jan Lunding – är i två plan, 18 meter högt, 180 meter långt och på hela 31 000 kvadratmeter. Och platsen? Allt är tänkt att stå där Junibacken står i dag.

– Junibacken har tidigare sagt att de vill ha större. Men tomten som Junibacken ligger på är för stor för att de ska kunna lägga beslag på hela platsen. Den lämpar sig bättre för ett nytt Operahus, säger Hans Ursing.

Han fortsätter:

– Det är förstås viktigt att man hittar en bra och väl fungerande plats för Junibacken. Det är också ett viktigt kulturinstitut i Stockholm.

Det nya huset ska ge bättre akustik, plats för 1800 sittande, ge bättre arbetsmiljö för musiker och annan personal och dessutom locka turister med en restaurang mot vattnet. Hans Ursings grundtanke är att kultur är viktigt och Sverige borde bättre ta om hand om den kulturskatt vi har – musiken.

"För mycket överklagande"

Att säga vad ett nytt operahus skulle kosta kan Hans Ursing inte säga: "Då måste man sätta sig ned med Operan och skissa på vad som behövs". Nuvarande Operahus ska stå kvar och användas till någon form av kulturell verksamhet, menar han.

Arkitekten Jan Lunding anser att Nobel Center skulle kunna flytta in i det nuvarande Operahuset. Modellen han själv har ritat tror han aldrig han kommer att hinna uppleva i full skala, om det ens kommer att byggas.

– Nej, aldrig i livet att jag får vara med om det. Det blir aldrig något byggt i Stockholm – det är för mycket överklagande i den här staden, säger han.

LÄS ÄVEN: Nya Operan – ett jättekomplex i glas och granit?