Sjönära. Hanna Wistrand, ordförande för folkpartiet i Bromma, och partikollegan Jonatan Ohlin vill göra om Ulvsunda industriområde till Bromma sjöstad.

Riv industrierna i Ulvsunda och skapa ”Bromma sjöstad”

Folkpartiet i Bromma vill bygga massor. Bland annat vill partiet skapa Bromma sjöstad och gräva ner Brommaplan.

  • Publicerad 09:26, 5 maj 2015

Vi vill satsa på riktigt tät bebyggelse med inneslutna gårdar.

I vår nya artikelserie tar vi reda på vad de olika partierna i Bromma stadsdelsnämnd vill göra med sin stadsdel. Först ut är Folkpartiet. Och deras fokus ligger på att "försköna och förtäta". Området kring Brommaplan är en av de tre platser i Bromma som de vill förändra radikalt.

– Där har vi torget som gud glömde, Brommaplan kommer att må bra av att förändras, säger Hanna Wistrand, ordförande för Folkpartiet i Bromma.

Hon och partikollegan Jonatan Ohlin vill se en utveckling mot riktig stenstad. Det gäller Brommaplan men också Alvik, där Stockholms stad nu jobbar med att ta fram ett stadsutvecklingsprogram, ett steg i rätt riktning, enligt Jonatan Ohlin.

– Vi vill satsa på riktigt tät bebyggelse med inneslutna gårdar. Alvik ska vara en naturlig förlängning av innerstaden och kännas som en del av stan, säger han.

Levande stadsdel

Det skulle också ge underlag för en mer levande stadsdel än i dag, menar Hanna Wistrand.

– Nu är det framför allt en plats där folk jobbar, med få butiker och tomma torg på kvällstid, säger hon.

Partiet vill se en blandning av bostadsrätter, hyresrätter och studentbostäder och vill också bygga ett servicehus i Bromma.

Ulvsunda industriområde bör omvandlas till bostadsområde med Hammarby sjöstad som förebild. Närheten till Bällstaviken gör läget attraktivt och det ligger precis vid den nya tvärbanelinjen. Företagen som nu finns på platsen kan i så fall flytta närmare Bromma flygplats.

– Men vi vill inte upprepa misstagen som gjorts i Annedal. Redan på exploateringsstadiet måste man planera för förskolor, skolor och annan service, det får inte bara klämmas in på en plats som ”blev över” i efterhand, säger Hanna Wistrand.

Bostäder runt Lillsjön

Förutom Brommaplan, Alvik och Bromma sjöstad vill folkpartiet förtäta i mindre skala i Blackeberg, Abrahamsberg och Riksby, och även satsa på bostäder runt Lillsjön, längs Kvarnbacksvägen. Villaområdena vill de däremot röra så lite som möjligt.

– Vi vill värna trädgårdsstaden. Att förtäta kan bli bra, men det ger ofta lite bostäder samtidigt som det upplevs mycket negativt av dem som redan bor där, säger Jonatan Ohlin.