Thomas Ritter är aktuell med cykelmagasinet Club Cykel på TV12. Foto: Karin Nilsson

Ritter startar klubb för cyklister

Kungsholmsbon Thomas Ritter är journalist till yrket och cykelgalning på fritiden. Nu får han kombinera sina två sidor och ägna sig åt sin hobby på arbetstid som programledare för cykelmagasinet Club Cykel.

  • Publicerad 09:15, 24 aug 2014

Thomas Ritter har cyklat sedan han var liten, men det var för 15 år sedan som cyklingen tog över på allvar.

– Jag och min bror skulle göra en semester tillsammans och så tänkte vi ”varför inte åka ner och cykla det som de cyklar på Giro d’Italia och Tour de France?” Så vi åkte ner och cyklade alppass. Från den dagen, den första dagen vi kom upp på den franska alptoppen, då förändrades nog mitt liv. Då blev det så mycket cykling så att det nästan tog över, säger han.

Och sedan den dagen cyklar Thomas nästan överallt – till dagis, till jobbet, till affären och på fritiden. Cyklingen är inte bara transport utan också en passion och en sorts terapi.

– Man åker ut, tänker, funderar, cyklar av sig skiten och så känns det bättre när jag kommer hem. Jag sticker rätt ofta ut två timmar på kvällen efter en arbetsdag och kör på Ekerö för att cykla av mig stressen. Det blir lite egentid som småbarnsfarsa, säger han.

Samtidigt som Thomas är cykelgalning så är han också journalist, och det kändes naturligt att kombinera det på något sätt. Han har länge försökt pitcha idén med ett cykelmagasin på tv men fått ett ljumt mottagande. Men i takt med att intresset för cykling ökat hakade TV4 till slut på. Att Thomas skulle leda programmet var det ju inget snack om.

– Programmet Club Cykel riktar sig till alla, både till cykelnördar som vill ha balla reportage om elektroniska växlar och dyra karbonramar men också slitvargarna som sliter i motvinden till jobbet på Kungsholmen, berättar Thomas.

Explosion av cyklister

Själv är han både pendlingscyklare och fritidscyklare, men Stockholm som cykelstad har han inte mycket till övers för. Under de 20 år han bott här har han sett en explosionsartad ökning av cyklister, något som staden inte har plats för.

– När jag började cykla här var jag helt ensam. Man såg ingen, sen har det stadigt trappats upp. Trängseln gör att det är ganska aggressivt mot cyklister och från cyklister. Jag vill inte peka ut någon, det finns galningar på cykel och galningar som går och definitivt galningar i bilar. Folk har blivit mycket argare på varandra ute i trafiken och det är ju jättetråkigt, tycker Thomas.

Men trots trängseln visar stockholmarna inga tecken på att sluta cykla. Tvärtom är det trendigare än någonsin. Modehusen skyltar med cyklar i skyltfönstren och cykelmönster på kläderna, och cykeltillverkarna följer modetrender när de skapar nya cyklar.

– Det beror delvis på den grafiska formen med cykeln som tilltalar många och sen går det inte att komma undan miljötänket. Det är smidigt att ta sig fram med cykel. Och i den här staden där folk vill vara trendkänsliga så passar ju de här snygga, otroligt stilrena cyklarna som man ser folk med hipsterskägg cykla omkring på. Det passar livsstilen i Stockholm.

Men är cykling verkligen en aktivitet som vem som helst har råd att hålla på med?

– Man kan lägga hur mycket pengar som helst på cykling men man måste inte göra det. Man kan få bra cyklar för bra priser nu för tiden. Men ju nördigare man blir desto mer pengar kommer man lägga. Det är definitvit beroendeframkallande.

Med Club Cykel hoppas Thomas nå ut till ännu fler och att alla, även de som inte är så cykelintresserade, kan hitta något korn av intresse i cyklingen.

– Man vill ju alltid sprida gospeln. Så det blir ännu trängre på gatorna, säger han.

Fakta

Vill cykla i Anderna

Bor: Kungsholmen nära Fridhemsplan.

Familj: Fru och två barn.

Antal cyklar: ”Bara” fem, men har haft tio.

Jobbar: Programledare på TV4-nyheterna

Aktuell: Med cykelmagasinet Club Cykel på TV12.

Favoritplats på Kungsholmen: Kungsholms strand.

Bästa du gjort i sommar: Varit pappaledig!

Drömmål för cykelsemester: Skulle vara roligt att cykla i Anderna. Sjukt högt!