Risto från Sollentuna fick världskontrakt direkt med romandebuten

Att få sin första roman utgiven är ett nålsöga. Men sportjournalisten Risto Pakarinen från Fågelsången lyckades med något så ovanligt som att få ett världskontrakt för sin romandebut ”En dag, Jennifer” redan innan den gavs ut i Sverige. I augusti kom boken – en feelgood-roman med hög igenkänning, populärkulturella referenser och gott om 1980-talsnostalgi – ut i Kanada. I dag släpps den på svenska.

  • Publicerad 11:08, 19 sep 2019

– Jag skrev boken på engelska utan att riktigt tänka på det. När den kom i Finland i förra veckan och nu här i Sverige – det känns helt otroligt. Jag hade inte förstått hur viktigt det var för mig. När jag fick veta det blev jag gråtfärdig. Det är väldigt stort, säger Risto.

Som ung drömde han om att bli hockeyproffs, och därefter hockeyagent. I stället blev han hockeyskribent och jobbade i många år som frilansande sportjournalist.

– Många som skriver i sitt yrke drömmer om att skriva en bok. Jag har skrivit tre böcker om hockey, faktaböcker, och började tänka att kanske skulle jag klara av att skriva en roman.

Skrev i smyg – inte ens Ristos fru visste

Från dröm till verklighet kan det vara långt, men för Risto gick det fort. Han började skriva i smyg hemma i arbetsrummet och berättade inte ens för sin fru förrän han hade skrivit klart hela boken.

– Det är väl min uppfostran, eller mina finska gener. Jag gillar inte att prata om något innan jag har gjort det.

”Finns ingen snabbare tidsmaskin än musik”

Storyn i boken tar avstamp i något så ordinärt som en låtlista, och utspelar sig i Helsingfors där Risto växte upp.

– Den handlar ju om en man som vill resa tillbaka i tiden och det finns kanske ingen snabbare tidsmaskin än musik. Alla har minnen runt när en viss låt spelades, och vad som hände sedan. Nu råkar musiken i den här boken vara den bästa sortens musik, nämligen musik från 80-talet, säger Risto.

Fick idén hemma på gatan i Sollentuna

Han berättar att idén kom till honom helt plötsligt när han promenerade ”hemma på min gata i Sollentuna”.

– Jag gick där och lyssnade på min Spotify-spellista som heter ”The only planlist you´ll ever need” – med nästan bara 80-talslåtar. Jag gillar tanken på tidsresor och har sett ”Tillbaka till framtiden” flera gånger. Då dök tanken upp om ett slags tidsresa med musikens hjälp.

Romcom om en mans livskris

Resultatet blev ”En dag, Jennifer” som är en romantisk och humoristisk berättelse om en mans livskris. Han drömmer sig tillbaka till den tid då livet var som ljusast, vaknar upp, och finner slutligen sig själv.

– Många frågar om det är jag själv som är huvudpersonen, men nej, det är inte en sann historia. Men jag har ju levt på 1980-talet och skulle jag resa tillbaka i tiden så skulle jag resa dit.

Friskt vågat

När manuset var klart kände Risto att han ville göra sitt bästa för att få det utgivet, för att slippa fundera senare på ”om jag bara hade gjort si eller så”.

Med hjälp av en frilansande redaktör i Australien började Risto leta efter agenter i USA och England och skickade sitt manus till en handfull av världens största litteraturagenter.

– Det kanske verkar modigt, men jag hade aldrig tänkt på hur det brukar gå till när man får en bok utgiven. Jag hade väl bra självförtroende, men det var inte kaxigt som att ”nu ska jag visa alla”, säger Risto.

”Ett av mina mest absurda ögonblick”

Hur som helst fungerade den ovanliga metoden. En kväll i oktober ringde en agent från agenturen Curtis Brown i London.

– Det var ett av mina mest absurda ögonblick i livet. Jag hade förberett mig på att sälja in mig och boken, men i stället var det hon som sålde in dem till mig.

För agenturen tog det inte lång tid att hitta ett förlag som ville ge ut boken och snart satt Risto med ett kontrakt med HarperCollins Canada. I början av augusti kom ”En dag, Jennifer” ut i Kanada och i förra veckan i Finland. I dag släpps den alltså i Sverige och i januari kommer den ut i Tyskland.

Förläggaren tokhyllar Ristos bok

Uppenbarligen hade Risto hittat helt rätt med sin historia om en man som ”reser” i tiden med en spellista som utgångspunkt.

– Ja, äntligen en exceptionellt rolig och originell berättelse om en man i full livskris på jakt efter kärleken. Den här boken kommer att nå många läsare! säger Céline Hamilton, förläggare på HarperCollins Nordic.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24