Beldina Malaika från Rissne vill inspirera, få folk att tro på sig själva. Hon sporras av att arbeta med människor som är bättre än hon själv – för att själv kunna utvecklas. ”Sången är mitt liv, utan musiken hade jag inte haft så mycket”. Foto: Elin Björklund

Rissnetjejen som slår i LA

Hon är tjejen från Rissne som flyttade till Los Angeles för att jobba med musik. Och hon har redan arbetat med flera världsartister, trots att hon precis släppt sin första EP. Möt Beldina Malaika – Sundbybergs senaste musikexport.

  • Publicerad 00:00, 10 mar 2015

Stevie Wonder, Pharell Williams och Timbuktu har en gemensam nämnare från Rissne: Beldina Malaika, en 26-årig tjej som anses vara Sveriges stora r’n’b-hopp.

Nu debuterar hon med EP:n Intermission. Den hyllas av kritikerna som kallar hennes musik för ”future r’n’b”. Själv kallar hon den för ”soulelectric”.

– Det är en blandning av soul, pop och elektro. Jag gillar att ta sådant som egentligen inte går ihop, som olja och vatten, och få det att funka tillsammans ändå. Jag har svårt för att uttrycka mina känslor, jag skriver musik i stället. Låtarna handlar om erfarenheter jag haft.

Sedan tre år tillbaka bor hon i Los Angeles. När Lokaltidningen Mitt i träffar henne på ett kafé i Signalfabriken har hon varit hemma i Sverige i två månader men ska strax åka tillbaka.

Under de här två månaderna har hon bland annat hunnit uppträda i Malou efter tio på TV4 och på Kingsizegalan. Men just den här dagen har hon varit ledig – för första gången sedan hon kom hem.

– Det är alltid trevligt att komma hem och hälsa på mamma, hon bor kvar här i Sundbyberg.

Beldinas musikaliska resa började med gospel i Rissnekyrkans barnkör. Sedan började hon i Adolf Fredriks musikklasser och gick efter det vidare till Södra latins musikskola.

Men det tog lång tid innan planerna på att arbeta med musik växte fram.

– Jag förstod inte ens hur man skulle kunna försörja sig på det. Ingen i min familj jobbar med musik. När jag började på Adolf Fredrik hamnade jag plötsligt bland en massa innerstadskids. Många hade musikerföräldrar vilket gav dem ett försprång. Jag kom från Rissne och var dessutom den enda svarta tjejen på hela skolan. Men det fick mig bara att bli ännu mer bestämd.

Hon började lägga upp musik på nätet och när hon jobbade som servitris på jazzklubben Fasching tog hon gärna chansen att sjunga på scen medan musikerna jammade.

– Jag vet att jag är bra och att jag passar in i vissa sammanhang. Därför har jag aldrig varit rädd för att ta för mig. Allt jag gjort har gett ringar på vattnet, folk har hört av sig och velat jobba med mig. Det är aldrig någon som har gett mig något, säger Beldina Malaika.

Och på den vägen har det varit. Beldina har körat med Stevie Wonder och Timbuktu, varit förband åt Pharell Williams. För att nämna några.

– Jag tycker det är viktigt att inte begränsa sig själv utifrån vad man har eller vad man kommer ifrån. Alla förtjänar lika mycket. Man ska inte tro att bara för att man kommer från Rissne kan man inte göra vissa saker. Man ska alltid lita på sin magkänsla, stå för sina egna beslut och våga fullfölja dem.

Beldina har bland annat varit förband åt världsstjärnan Pharell Williams.

Fakta

Powerwalkar gärna vid Råstasjön

Namn: Beldina Nelly Radoudi Nyadwe.

Ålder: 26 år.

Bor: Los Angeles. Uppvuxen i Rissne.

Favoritställen i Sundbyberg: Lötsjön och Råstasjön, dit hon gärna beger sig för en powerwalk.

Aktuell: Med nya EP:n Intermission.

Lyssna på Beldina här: soundcloud.com/ifiwereabell.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09