Äldre på en balkong på ett äldreboende i söderort. Foto: Christian Lärk

Riskgrupper i Stockholm ska erbjudas evakueringsbostäder

Stockholms stad väntas inom kort kunna erbjuda evakueringsbostäder till personer i riskgrupp som bor trångt. Stadsdelarna i Järvaområdet där störst andel är smittade av coronaviruset är först ut i insatsen, skriver DN.

  • Publicerad 07:58, 15 apr 2020

Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta är stadsdelarna först ut i satsningen som ska ge trångbodda personer i riskgrupp ett evakueringsboende och därmed minska smittspridningen av coronaviruset. Det rapporterar DN.

Smittskydd Stockholms siffror över coronaviruset har tidigare visat att det finns en överrepresentation av smittade i just Järvaområdet och därmed är det där insatsen läggs först.

För att få tillgång till bostäderna ska man vara över 70 år eller tillhöra en riskgrupp samt bo trångt.

– Det blir en karantänliknande situation, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) som lagt fram förslaget, till DN.

I första hand ensamboenden

Det handlar om mindre lägenheter med kokmöjligheter och tillgång till dusch och wc på före detta servicehus och vård- och omsorgsboenden. Dessutom finns ett mindre antal lägenheter hos den bostadssociala stiftelsen Hotellhem. I första hand handlar det om ensamboenden, men par ska även fortsatt kunna bo tillsammans.

Under onsdagen sammanträder Stockholms stads krisledningsnämnd – som leds av König Jerlmyr – för att fatta beslut i frågan.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) har tidigare velat att äldre och riskgrupper från just Järvaområdet ska få bo på hotell för att minska smittspridningen i området.