När vaccineringen mot covid-19 gick in i fas 3 för ett par veckor sedan innebar det att alla över 18 år i vissa riskgrupper skulle kallas till vaccinering på sin vårdcentral.

Ett efterlängtat besked för dem, då de riskerar att bli allvarligt sjuka och även avlida om de blir smittade. Många har tillbringat året i sträng isolering.

Hoppet tändes

En av dem är Katja Rodin, 50, som bor vid Telefonplan. Hon lider av en hjärt-kärlsjukdom.

– Jag har inte varit in till jobbet på över ett år. Har inte umgåtts med någon, inte åkt tunnelbana. Min dotter måste gå till skolan, men har inte kunnat umgås med kompisar, säger hon.

Därför såg hon fram emot att kallas till Telefonplans vårdcentral, där hon är listad.

– Jag fick ett brev hem om detta, och hoppades mycket. Men de har inget vaccin, så det går inte att boka in sig.

Blev utan vaccin

Enligt Anders Hallek, verksamhetschef vid Telefonplans vårdcentral, skulle de ha fått 100 doser förra veckan, men leveransen uteblev. Nu ska 100 doser anlända på torsdag.

– Efter det vet vi inte. Det är trist. Här har man gått ut och sagt att alla ska bli kontaktade av sin vårdcentral och få en tid, och vi kan bara säga att vi inte kan boka in dem eftersom vi inte fått in något vaccin, säger han.

Behöver 500 doser

Vårdcentralen har 300 patienter som ingår i någon riskgrupp, och som de begärt vaccin för. Utöver dem tillkommer uppemot 200 patienter, som är listade hos dem, men som får vård för sin sjukdom någon annanstans, som också måste identifieras och bli kallade.

– Det är konstigt att våra riskpatienter ska få sitt vaccin efter dem som kan gå till en vanlig vaccinationsmottagning, säger Anders Hallek.

Orättvist

Han tycker att även riskgrupperna borde få tillgång till vaccinationsmottagningarna, eftersom det där finns både vaccin och lediga tider.

Samtidigt pågår vaccinering av riskgrupper på andra vårdcentraer. Katja Rodin tycker det är orättvist att en del vårdcentraler fått vaccin och andra inte.

Svårt fördela

Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg säger att han inte kan svara för hur det ser ut hos olika vårdgivare, men uppger att vaccindoserna fördelas utifrån hur många listade patienter i riskgrupp de har.

– Men vi har vaccinbrist och det är en utmaning att fördela vaccinet utifrån hur många som ingår i olika grupper, säger han.