– Det går mycket dåligt. 100 procent dåligt. Vi har haft restaurangen sedan 2003 och det här är värsta perioden någonsin. Ofta har vi bara tre till fem gäster på en hel dag, i bästa fall tio. Innan corona hade vi 80 000–90 000 i intäkter per månad. Nu i januari hade vi 35 000, säger Omar Faruq och slår uppgivet ut med armarna.

Han äger Indian Khabar på Malmvägen tillsammans med sin fru. Tidigare har de haft personal, men nu är de bara de två som jobbar i restaurangen, och de har öppet till klockan 21 sju dagar i veckan.

– Vi måste ha öppet och vänta ifall det skulle komma några gäster, säger Omar Faruq.

"Svårt att sova"

Han berättar att månadshyran är på 29 000 kronor och elen ligger på över 5 000. Till det kommer inköp av råvaror. Med 35 000 i intäkt, som i januari, står det klart att ekvationen inte går ihop.

– Vi kan inte betala hyran, både här och på vår lägenhet högre upp i huset. Vi är rädda att bli utsparkade. Det är svårt att sova, mycket oro, säger Omar Faruq.

Sollentunahem erbjuder möjlighet till rabatt på hyran för företagare, men Indian Khabar ligger i huset som nyligen ombildades till bostadsrättsförening.

– Vi fick hyresrabatt tre månader i fjol. Nu måste vi få det igen, vi klarar det inte annars.

Inte bara corona

Indian Khabar har inte bara drabbats av bortfall på grund av corona utan man har även tappat kunder, framför allt lunchgäster, sedan kommunhuset evakuerades och Malmparken byggdes om så att det har blivit svårare att nå restaurangen från parksidan som ligger åt centrum till.

Men även krogar som inte har påverkats av Malmparkens ombyggnad har en tuff tid, det visar Lokaltidningen Mitt i:s lilla promenad i och kring Sollentuna centrum en vardag vid lunchtid.

– Ja, här är det katastrof alltså! Vi har tappat så mycket! förklarar Yu Mei som äger Mandarin Garden precis utanför centrum.

Hon hade stängt fyra månader i fjol, har skurit ner på personalen, och hyresrabatt under våren och början av sommaren. Tack vare det har restaurangen klarat sig, hittills.

– Jag vet inte om jag klarar det framöver. Det är inte lätt. Jag får hoppas, och kämpa på, säger Yu Mei.

"Skurit ner på personalen"

Nästan lika kritiskt är läget för krögarna inne i centrum. På Pong i Foodcourten märks minskningen som mest de dagar som brukade vara bäst före pandemin.

– Söndagar och måndagar har alltid varit dåliga, då är inte tappet så stort. Men på fredagar har våra gäster minskat med 50 procent. Vi har skurit ner på personalen för att klara oss, säger Darin Berger, servitris och kassapersonal.

Alldeles intill ligger Restaurang Egon som även de har skurit ner på personal, liksom på öppettider.

– Innan corona hade vi öppet till 23. Nu stänger vi 20, det började vi med redan innan alkoholförbudet, och ofta vid klockan 19 om det är för få gäster, säger Jonna Nygren som är assisterande manager.

Stängt flera månader i fjol

I fjol hade Restaurang Egon stäng från april och över sommaren. Nu kämpar man på, även om gästerna är klart färre än vanligt både på lunch- och kvällstid.

– Lunchen varierar lite från dag till dag, men på kvällarna är det väldigt lugnt. Vi har fått höra mycket att vi måste spara pengar och skära i kostnader. Vi är färre och tar inte in någon extrapersonal, vi som jobbar får ta längre pass i stället, säger Jonna Nygren.