– Det kanske kan verka drastiskt. Men vi har haft mycket kontakter med räddningstjänsten och det är därför vi fattar det här beslutet, säger trafikplanerare Anna Schmitz.

Storstockholms brandförsvar kontaktade kommunen förra sommaren eftersom bilar stod parkerade utmed Wirséns väg, som går ner till badplatsen.

Bilarna blockerar så att räddningstjänsten inte kan komma fram om det skulle ske en drunkningsolycka.

Nu blir det alltså förbjudet att parkera utmed vägen och då återstår bara den lilla parkeringsplatsen.

Frågan är om badsugna Vallentunabor kommer att respektera de nya reglerna om parkeringen blir full.

– Vi vill såklart också att folk ska komma och bada. Kanske kommer det andra lösningar. Det är ju absolut en del parkeringar som försvinner, men det är av en anledning. Jag hoppas att i alla fall de som bor i närheten kan gå eller cykla dit i stället, säger Anna Schmitz.

Utmed parkeringen går en gräsyta som är minst lika stor. Där finns också en fotbollsplan som även fungerar som uppställningsplats för båtar.

Har ni kollat om ni kan göra parkeringen större eller om det går att parkera på en del av uppställningsplatsen?

– Det är en jättebra idé. Jag tar med mig den och kollar, säger Anna Schmitz.

På fritidsförvaltningen pågår just nu diskussioner om hur Gustavs udde kan utvecklas. De kan inte svara på hur mycket fotbollsplanen används.

– Men vad vi vet är att platsen i sig populär, säger utvecklingsledare Mir Grebäck von Melen.

Björn Furugren Beselin, C, är ordförande i teknik- och fastighetsutskottet, där beslutet om p-förbudet togs.

– Jag kan inga detaljer men jag har hört att det varit dålig framkomlighet eftersom folk står lite hur som helst, säger han

Enligt Furugren Beselin uppstår samma situation vid Lilla Garn.

– Folk vill helst inte gå en meter med kylväskan och badringen. Även om det finns en ganska bra parkering 200 meter bort parkerar man ändå på vägen.

Men är det inte lite dumt att ta bort parkeringsplatser utan att ersätta med nya?

– Eftersom kommunen äger mycket mark finns det säkert möjlighet att korrigera. Vissa åtgärder kan nog vara ganska snabba. Till exempel att utöka den befintliga parkeringen med ett fåtal platser eller att utreda om det går att parkera på andra kommunala ytor intill.