Mitt i har tidigare skrivit om hur covid-19 svept med sig något av en fyrbent våg in över huvudstaden. Rekordmånga stockholmare skaffade nämligen vovve förra året.

Trenden ser ut att hålla i sig, om man begrundar den senaste nationella statistiken från Jordbruksverket. I juli månad nyregistrerades 8 263 hundar i landet, en bra bit över fjolårets siffra 6 764 och de 6 825 jyckar som konstaterades 2019.

Att fler blir med husdjur i pandemitider är emellertid inte riskfritt, menar Anette Hammarlund. Enligt henne tar många blivande hund- eller kattägare inte reda på det de faktiskt behöver veta innan de slår till. Rätt vad det är kan det komma ett bakslag.

– De har skaffat husdjur, och när de sedan går tillbaka till vardagen vet de inte hur de ska göra med dem.

– Det betyder inte att man är elak när man skaffar katt eller hund. Men det är inte alltid man tänker.

Har det tagits fler ogenomtänkta beslut än vanligt i pandemin?

– Definitivt. Många behöver nog ha ett djur nära hos sig i en katastrof, för ”goseffekten”. Samtidigt blir man kanske lite blåögd.

5 000 besökare

Anettes förhoppning är att evenemanget den 28 augusti ska bidra till ökad kunskap om husdjur. Tack vare tillgången till slottsparken kommer ”tasseventet” att kunna ta emot många.

– 5 000 besökare tror polisen, säger Anette.

Utöver möjligheten att få ställa frågor till husdjursexperter bjuder programmet på bland annat uppvisningar, klapphörna och konstauktion med djurtema.

Ett av målen med tillställningen är att samla in pengar till Hundstallet och Kattstallet, verksamheter som jobbar med att ta hand om och hitta nya hem åt fyrbenta vänner.

Erika Garmelius är press- och marknadskommunikatör på Hundstallet som ligger i Åkeshov. Hon beskriver det ökade hundintresset till följd av corona som ”markant”.

– Sedan har det nog ökat varje år successivt, även före pandemin.

Ännu ingen pandemieffekt

Trots ökningen upplever hon inte någon pandemieffekt där Hundstallet behöver ta emot fler nosar än vanligt. Än så länge.

– Vi har inte upptäckt något ökat tryck på grund av corona, men är öppna för att det kan ändras till hösten eller vintern.

– Anledningen till att vi kan tro det är att folk förmodligen börjar jobba mer på plats då, att man sakta men säkert börjar återgå till livet före pandemin. Då kan vissa märka att det blir svårt att ha hund.

Hundstallet, som också håller till i Staffanstorp, får i snitt in 500 hundar per år. I första hand sådana som har blivit omhändertagna av myndigheter, till exempel på grund av vanvård eller att ägaren har gått bort. Andra är hittehundar som i vissa fall går tillbaka till sin ägare.

Men det händer också att ägaren självmant lämnar ifrån sig sitt djur.

– Det kan bero på allt från allergi till en förändrad arbetssituation eller att hunden inte fungerar med barn.

Hur minimerar man risken att ångra sitt hundköp?

– Det är viktigt att man läser på: Vad kräver hunden och passar det med min livsstil?