I rollen som aktivitetsfixare anordnade fyra ungdomar från Solna en rad aktiviteter i bostadsområdena förra sommaren: streetdance, fotboll och rollspel.

De fick själva skicka in idéer på aktiviteter och sedan genomföra dem i form av sommarjobb.

Nu efterlyser Signalisten nya sommarjobbare som vill förverkliga idéer och få lön för det. Aktiviteterna ska vara riktade till barn eller pensionärer och ha fokus på hållbarhet och miljö eller hälsa.

Intresserade, som bor i Solna och är mellan 16 och 20 år, kan till och med 7 mars lämna en ansökan på Signalistens hemsida. Lönen är enligt Signalistens kollektivavtal och är anpassad efter ungdomarnas ålder.

– Vi ser verkligen fram emot en ny omgång och att ännu fler Solnaungdomar kommer med nya spännande idéer för att bli åretsaktivitetsfixare, säger Olivia Öhrström, HR-ansvarig på Signalisten, i ett utskick.

Ansökningstiden till Solna stads sommarjobb är öppen för Solnabor födda 2003 och 2004 till den 1 mars.

Därefter kommer ungdomar att lottas fram och matchas med ett jobb, företrädelsevis inom det område man önskat. Förskola och parkskötsel finns att välja, men man kan också sommarjobba som utomhusmusikant för äldre eller med film.

Ett färre antal platser har aviserats i år, på grund av pandemin. Exempelvis kommer inga ungdomar att anställas inom äldreomsorgen. Staden anställer runt 150 personer, hur många som får jobb via privata arbetsgivare är inte klart.

– Vi uppmanar alla arbetsgivare i Solna som kan att ta emot sommarjobbare. Det är en viktig insats för att rusta unga inför arbetslivet, det behövs nu mer än någonsin, säger Lars Rådén.

I fjol fick 358 Solnabor sommarjobb via staden.

Lönen ligger i år på 90-95 kronor i timmen.