Demonstranterna på Medborgarplatsen har fått förlängt tillstånd till 31 augusti. Foto: Jannie Flodman

Risk för bråk på Medis i helgen – flera olika manifestationer

Demonstrationer och motdemonstrationer. Det ser ut att bli oroligt runt Medborgarplatsen och den pågående sittstrejken i helgen.

  • Publicerad 16:39, 18 aug 2017

Sedan förra veckan har demonstranter sittstrejkat på Medborgarplatsen i syfte att få Migrationsverket att ta tillbaka utvisningsbeslut till Afghanistan. Demonstranterna på Medborgarplatsen har fått förlängt tillstånd till 31 augusti.

I morgon eftermiddag kommer även medlemmar ur Facebook-gruppen Stå upp för Sverige att vara där. Det är en Facebook-grupp med närmare 200 000 medlemmar, där det ofta görs inlägg med tydlig islamofobisk och nationalistisk prägel.

På Facebook-eventet "Sammankomst på Medis...", där över 220 anmält sig i nuläget, skriver gruppen: "Vi vill visa vårt missnöje främst till politikerna men också rättsväsendet att dom överhuvudtaget tillåter denna form av ockupation på en allmän plats genom att ha en tyst sammankomst nu på lördag klockan 13".

Södermalm sluter upp bakom demonstranterna på Medis

Cattis Billefors, en av medlemmarna i Stå upp för Sverige och den som står som värd för Facebook-eventet, bekräftar att gruppen ska samlas på Medis och att man inte fått polistillstånd.

– Jag kan bara tala för mig, men jag stöder inte sittdemonstrationen. Det är en ren ockupation av Medborgarplatsen. De har tillstånd till klockan 22 varje dag men de stannar. Det är ett brott mot ordningslagen, säger hon till StockholmDirekt.

Sittstrejkarna på Mynttorget efter attacken: "Vi reagerade med kärlek"

Med anledning av Stå upp för Sveriges manifestation kommer även många att närvara för att visa sitt stöd för demonstranterna på lördag. I FB-eventet "KämpaSTHLM, backa strejken!" har över 1 500 personer anmält sig. Inte heller den manifestationen hade på fredagen fått polistillstånd.

Trycket på Medis ökar ytterligare av att Hammarby IF ansökt om tillstånd att hålla en familjeaktivitet på söndag och att en stor protestmarsch mot BB-krisen avslutar på Medis samma dag.

Kjell Lindgren, presstalesperson för polisen i Stockholm, säger att polis kommer att finnas på plats under helgen för att se till att tillståndsgivna demonstrationer ska kunna genomföras på ett tryggt sätt.

Han vill inte gå in i detalj på hur polisen förbereder sig för eventuella sammandrabbningar i samband med de olika manifestationerna.

– Det är en bedömning vi gör på plats, beroende på hur det ser ut, säger Kjell Lindgren som berättar att polisen förbereder sig genom att bland annat hämta in underrättelseinformation.

Sittstrejken flyttar – klart med nytt längre tillstånd på Södermalm