Strömlöst. Foto: Mostphotos

”Risk att vissa kan bli utan el till i morgon”

Flera tusen hushåll är fortfarande utan ström i Vallentuna efter stormen Alfridas framfart. – Vi tror att en stor del av kunderna får tillbaka strömmen till i kväll, säger Thomas Kuld, kommunikatör på Ellevio.

  • Publicerad 14:50, 2 jan 2019

I skrivande stund är det strömavbrott på 2419 ställen i Vallentuna. Siffran sjönk med nästan 1000 vid lunch, vilket troligen beror på att man fick ordning på en högspänningsledning.

– Men det är otroligt många fel i hela Stockholm just nu, både större och mindre, säger Thomas Kult, kommunikatör på Ellevio.

I Vallentuna finns strömavbrotten över hela kommunen. Den som vill titta själv kan gå in på Ellevios hemsida.

– Det är utanför tätorterna som man ser flest prickar. Både norr, nordöst men också spritt över hela kartan. 

Jobbar med nedfallna träd

Om flera hundra kunder drabbats på samma ställe är det oftast en högspänningsledning som skadats medan strömavbrott hos enstaka kunder orsakats av skador på lokalnätet.

Just nu arbetar en underleverantör till Ellevio med att få undan nedfallna träd och annat som kan ha skadat elnätet.

– Men det har blåst såpass att de inte hunnit med allt. Och om det blåser för mycket kommer de inte åt att röja träden.

Kan få tillbaka elen i kväll

Om ett träd ligger över en flera kilometer lång ledning går det att ändå koppla på strömmen över mindre avsnitt. Det kallas sektionering och är ett sätt för elbolagen att arbeta på med tills dess att roten (eller snarare stammen) till det onda är borta.

– För att åtgärda det måste någon fysiskt ut och flytta trädet, kanske få dit maskiner. Ibland tar det tid bara att hitta det. Men under tiden kan man försöka sektionera, säger Thomas Kult.

Hur ser prognosen ut?

– Vi tror att en stor del av kunderna får tillbaka strömmen till i kväll. Hur stor del kan vi inte säga. Personalen jobbar till midnatt och börjar igen i morgon när det ljusnar. Så det finns risk att vissa hushåll kan bli utan el till i morgon.

Vad har du för råd till dem som blir strömlösa över natten?

– Det är besvärligt i dagens samhälle att vara utan el. De som råkar ha en braskamin är lyckligt lottade. Det gäller att se till att huset inte kyls ut och därför ska man inte öppna dörrar och fönster i onödan. Detsamma gäller kyl och frys. De brukar hålla temperaturen 12–24 timmar. 

Då får du rätt till ersättning

Om man varit utan el i 12 timmar eller mer har man rätt till avbrottsersättning. Dessutom kan man få ersättning för skador som uppkommit på grund av elavbrottet, till exempel om vattenledningarna frusit.

Hur pass täckande är den?

– Det finns ingen självrisk på skadeersättningen men det görs en skadebedömning. För mat i frysen finns lite schablonersättningar. Det är också viktigt att man anmäler skadorna hos sitt försäkringsbolag, säger Thomas Kult.