En bygglovsoppa kan resultera i att återvinningsstationen i Hjorthagen försvinner. Foto: Mostphotos

Risk att Hjorthagen blir utan återvinning

Stadsbyggnadskontoret vill inte ge ett nytt bygglov – nu kan insamlingsplatsen vid Hjorthagens IP försvinna. Närmaste sopstationer ligger i så fall på Gärdet och Lidingö.

  • Publicerad 08:36, 23 aug 2018

En bygglovsoppa kan resultera i att återvinningsstationen i Hjorthagen försvinner.

Stadsbyggnadskontoret vill nämligen varken ge ett permanent bygglov eller ett nytt tillfälligt bygglov för återvinningsstationen vid Hjorthagens IP.

Försvinner vid avslag

Det permanenta bygglovet kan inte ges eftersom det enligt en ny detaljplan bara får förekomma idrottsaktiviteter vid idrottsplatsen. Ett tillfälligt bygglov kan enligt staden inte heller ges – eftersom det gamla lovet har gått ut. Och om detta förnyas anses stationen plötsligt vara permanent.

– Blir det avslag så tas återvinningsstationen bort. När eller om det kan bli någon ersättningsplats i området kan jag i dag inte svara på, säger Annika Ahlberg på Förpacknings– och tidningsinsamlingen (FTI) som har hand om stationen.

– Det tar i alla fall uppemot ett år att få ut en ny återvinningsstation, om det skulle gå, fortsätter hon.

Hoppas ändå på tillfälligt lov

FTI hoppas ändå att staden beviljar ett tidsbegränsat bygglov – motiveringen från FTI är att regeringen, enligt nya  förordningar, kräver att det från och med 2021 måste finnas hushållsnära insamling av förpackningar och tidningar, säger Annika Ahlberg.

Ett eventuellt avslag kan också överklagas.

– Vi överväger alltid att överklaga avslag på bygglovsbeslut, om vi gör det eller inte beror på sannolikheten för ändring av beslut, säger Annika Ahlberg.

Kan få gå till Lidingö

Blir det ingen ny station kan det bli en lång väg för att återvinna. Närmaste station är på Studentbacken 2  och Kampementsbacken 2 på Gärdet. Man kan också gå genom Lill-Jansskogen till Ruddammsvägen eller över bron till Islinge/Lidingö.

Politikerna i stadsbyggnadsnämnden tar beslut om bygglov den 29 augusti.

Fakta

Sop-soppan som gör att stationen kan försvinna

Den nya detaljplan för Hjorthagens IP har inte med någon yta för återvinningsstationen som legat på platsen i flera år – istället ska bara idrott få förekomma vid IP:et.

Eftersom inte detaljplanen innehåller en återvinningsstation kan inte ett permanent bygglov för insamlingen ges. Och nu vill staden inte heller ge ett förlängt tidsbegränsat lov – detta eftersom verksamheten då inte längre anses vara tillfällig

Visa merVisa mindre